UJEDINJENI NARODI

Potrebno pet milijardi dolara za Afganistan kako bi se spriječila humanitarna katastrofa, nemojte zatvarati vrata narodu

Pomozite nam da spriječimo široko rasprostranjenu glad, bolesti, pothranjenost i na kraju smrt, rekao je šef UN-a za pomoć Martin Grifits

Spriječiti humanitarnu krizu u Afganistanu. Agencije

N. Aj. / Fena

11.1.2022

Ujedinjeni narodi saopćili su u utorak da je potrebno pet milijardi dolara pomoći za Afganistan u 2022. godini kako bi spriječili humanitarnu katastrofu i ponudili opustošenoj zemlji budućnost nakon 40 godina patnje.

U svom pozivu za sumu pomoći najveću ikad za jednu zemlju, UN je naveo da je unutar Afganistana potrebno 4,4 milijarde dolara (3,9 milijardi eura), dok je za podršku milionima Afganistanaca koji se nalaze izvan granica potrebno dodatnih 623 miliona dolara.

UN je naveo da 22 miliona ljudi unutar Afganistana i 5,7 miliona raseljenih Afganistanaca u pet susjednih zemalja ove godine trebaju vitalnu pomoć, prenosi AFP.

- Nazire se potpuna humanitarna katastrofa. Moja poruka je hitna: nemojte zatvarati vrata narodu Afganistana - rekao je šef UN-a za pomoć Martin Grifits (Griffiths) i dodao:

- Pomozite nam da spriječimo široko rasprostranjenu glad, bolesti, pothranjenost i na kraju smrt.

Otkako je talibanski tvrdokorni islamistički pokret sredinom augusta preuzeo kontrolu nad Afganistanom, zemlja je uronila u finansijski haos, s porastom inflacije i nezaposlenosti.

Vašington zamrznuo milijarde dolara imovine zemlje, dok je isporuka pomoći uvelike poremećena.

Afganistan je također pretrpio najveću sušu u posljednjih nekoliko desetljeća 2021. godine.

- Bez paketa pomoći "neće biti budućnosti - rekao je Grifits novinarima u Ženevi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.