NAKON POVLAČENJA

Ubistvo lidera Islamske države je za Bajdena dragocjena demonstracija snage

Lider ID Abu Ibrahim al Kuraiši, aktivirao je eksploziv dok su prilazile američke snage

Sa održanog sastanka. REUTERS

A. O.

7.2.2022

Američki napad u Siriji koji je doveo do smrti lidera Islamske države je pobjeda koja je bila očajnički potrebna predsjedniku SAD Džou Bajdenu nakon haotičnog povlačenja iz Avganistana i dok pokušava da demonstrira snagu u krizi sa Rusijom oko Ukrajine, tvrde analitičari.

Lider ID Abu Ibrahim al Kuraiši, aktivirao je eksploziv dok su prilazile američke snage. Operacija protiv džihadističkog lidera dogodila se nakon višemjesečnog planiranja, a Bajden je dao zeleno svjetlo ranije prošle nedjelje.


Značajan udarac

Pored toga što je zadat značajan udarac ID, akcija je sprovedena u dobrom trenutku za Bajdena, koji vodi napetu stratešku bitku sa Rusijom oko Ukrajine. Džon Bolton, bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Donalda Trampa, kazao je da uspješnost ove operacije može pokazati snagu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Analitičari smatraju da ubistvo Kuraišija ne može popraviti štetu koja je nanijeta kredibilitetu Amerike povlačenjem iz Avganistana, ali je trenutno najvažnije kako će se riješiti situacija sa Rusima

- Ne može da škodi u smislu da se radi o jasnoj pobjedi”, kazao je on. “Dosta ljudi to treba da registruje - kazao je Bolton za Rojters.

Američka reputacija je pretrpjela žestok udarac zbog haotičnog povlačenja iz Avganistana prošlog avgusta nakon 20 godina rata. Mada se i njegov prethodnik, Tramp, zalagao za povlačenje i napravio dogovor sa talibanima, Bajdenova popularnost je drastično pala nakon povlačenja.

Dejvid Gergen, bivši saradnik demokratskih i republikanskih predsjednika, kazao je da avganistanski haos i dalje baca sjenku na Bajdenov spoljnopolitički učinak uprkos uspjehu protiv Islamske države.

- Mislim da problemi sa kojima se suočava na međunarodnoj sceni njemu nanose više štete nego što izgleda. Biće teško promijeniti mišljenje javnosti - kazao je Gergen.

Bolton, jedan od vodećih spoljnopolitičkih jastreba u administraciji Džordža Buša, kazao je da je akcija protiv Kuraišija na sjeverozapadu Sirije “bila ispravan potez”. Međutim, zaostavština Avganistana i dalje stoji nad Bajdenom uprkos tome, kazao je on.

- Mislim da ovo ne može popraviti štetu koja je nanijeta njegovom kredibilitetu i kredibilitetu Amerike povlačenjem iz Avganistana - kazao je. 


Smrt lidera. REUTERS

Ozbiljan test

Još jedan ozbiljan test za Bajdena je kriza sa Rusijom oko Ukrajine. SAD i druge zapadne zemlje tvrde da je Rusija nagomilala oko 100 000 vojnika duž granice sa Ukrajinom i da bi to mogao biti uvod u invaziju.

- Mislim da je glavno pitanje kako će riješti ovo sa Rusima. On je na testu snage, ali takođe i kompetentnosti - kazao je Gergen.

Kod kuće Bajden je suočen sa višemjesečnim padom popularnosti, što odražava frustriranost Amerikanaca zbog pandemije kovida-19 i inflacije. To zabrinjava demokrate uoči izbora na sredini mandata koji se održavaju u novembru.

Mada do tih izbora ima još dosta vremena, a spoljna politika nije glavni prioritet za birače, demonstracija komande u operacija protiv Kuraišija i suprotstavljanje Putinu mogu pomoći Bajdenu da se pozicionira kod američkih birača, kazao je Dejvid Akselrod, bivši savjetnik predsjednika Baraka Obame.

- Jedan od njegovih problema u ovom trenutku jeste da djeluje kao da je svijet van kontrole - svakodnevni događaji u životu ljudi. Oni žele da Bajden preuzme komandu, i svaka prilika za to je dragocjena. Ove stvari su dragocjene sa političke tačke gledišta. Demonstracija snage je dragocjena - kazao je Akselrod za Rojters.

Bajden je prošlog četvrtka boravio u posjeti Njujorku gdje se sastao sa gradonačelnikom Erikom Adamsom, bivšim policajcem i pozvao na veće investiranje u odsjeke lokalne policije i socijalne službe. Republikanci tvrde da je Bajden slab po pitanju kriminala i pokušali su da ga povežu sa pozivima pojedinih demokrata da se “smanje sredstva” policiji. Bajden je takve pozive odbacio.


Kombinacija operacije u Siriji i posjete Njujorku. AGENCIJE

Kombinacija operacije

Gergen tvrdi da demokratski predsjednik ulaže napore kako bi demonstrirao snagu. “Mislim da Bajden želi da ga javnost doživi kao čvršćeg”, kazao je on.

Bajden je pobijedio Trampa 2020. godine na tvrdeći da će on na tu poziciju donijeti kompetentnost, a tokom prvih nekoliko mjeseci na dužnosti popularnost mu je bila blizu 60 odsto. Ta brojka je pala, a prema istraživanju Rojters/Ipsos od prošle nedjelje oko 41 odsto odraslih Amerikanaca odobrava njegov učinak dok 56 procenata smatra da on ne radi dobro svoj posao.

Kombinacija operacije u Siriji i posjete Njujorku mogla bi odbiti neke od kritika republikanaca, kazao je Mo Eliti, izvršni direktor Instituta za politiku i javnu službu na Univerzitetu Džordžtaunu.

- Teško je tvrditi da je neko slab u borbi protiv terorizma... nakon što je uklonio jednog od najvećih svjetskih terorista. Mogao je da pokaže rezultate - važne rezultate - u oblasti nacionalne bezbjednosti i mislim da sve više izgleda kao dorastao borbi protiv kriminala -  kazao je Eliti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.