GOC VERNER

Umro legendarni osnivač dm-a: Htio je biti apotekar, a stvorio je maloprodajno carstvo

Svoj rodni grad Heidelberg napustio je 1969. i pridružio se kompaniji "Drogerie Roth" iz Karlšruea, da bi 1973. osnovao vlastitu firmu "dm - Drogerie Markt"

Goc Verner, osnivač dm-a. AFP

N. Aj.

8.2.2022

U 79. godini života preminuo je Goc Verner (Götz Werner), osnivač lanca drogerija dm, odnosno "Drogerie Markt", piše Spiegel.

- Tužna srca i u velikoj žalosti prenosimo vam tužnu vijest da je danas 8.2.2022. u 79. godini života preminuo Goc Verner, osnivač dm-a - pisalo je u e-mailu.

- Rečenica koju je često izgovarao - "Upornost u nastojanju i odlučnost u očekivanju uspjeha" - za njega nije bila prazna fraza, već najdublje uvjerenje i životni stav. Porodica, firma i radna zajednica za njega su bili vrlo važni i izvor sreće. Njegove ideje i dalje će nastaviti živjeti u dm-u kao kompaniji i radnoj zajednici koju je oplemenio svojim vizionarskim stavovima i idejama - navodi se u e-mailu.


Sin farmaceuta

Goc Verner rođen je u Heidelbergu 1944. godine, kao sin farmaceuta. Prema riječima njegove porodice, najveća želja mu je bila da jednog dana i sam postane farmaceut.

Nakon završenog obrazovanja u Konstanzu, najprije je radio u očevoj firmi "Drogerie Werner". Međutim, njegove poslovne ideje tamo nisu bile dobro prihvaćene.

Svoj rodni grad Heidelberg napustio je 1969. i pridružio se kompaniji "Drogerie Roth" iz Karlšruea, da bi 1973. osnovao vlastitu firmu "dm - Drogerie Markt".

Tržišni je lider u Evropi

Njegova maksima je bila "trajno, konstruktivno nezadovoljstvo postojećim uvjetima" što je dovelo do stalnih promjena u kompaniji. Takav stav je u konačnici, doveo do velikog uspjeha kompanije koja sada posluje u čak 14 evropskih zemalja. Firma danas zapošljava 66.000 ljudi, a s prometom većim od 12,3 milijarde eura tržišni je lider u Evropi i jedan od najtraženijih poslodavaca u svojoj branši.

Verner će ostati upamćen i po tome što se još od ranih 1990-ih zalagao za bezuvjetni temeljni dohodak čime se bavio još i više nakon što je 2008. godine napustio izvršnu funkciju u dm-u. To je shvatao kao svoj doprinos društvu te je smatrao važnim da se ljudima omogući financijska sloboda kako bi preuzeli vlastitu inicijativu i sudjelovali u oblikovanju slobodnog građanskog društva, čak i u vremenima sve veće globalizacije, digitalizacije i automatizacije.

- Uvijek je bio svjestan da neće doživjeti dovršetak ove ideje - stoji u saopćenju o njegovoj smrti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.