SAVJETNIK ZA SIGURNOST

Džejk Salivan: Ruska invazija na Ukrajinu mogla bi početi tokom Olimpijskih igara

Moskva može započeti invaziju na Ukrajinu vazdušnim bombardovanjem i raketnim napadima, nakon čega slijedi kopnena invazija, naveo je

H. J. I.

11.2.2022

Džejk Salivan. Agencije

Sjedinjene Američke Države (SAD) su u petak upozorile da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla početi tokom Olimpijskih igara u Pekingu koje se završavaju 20. februara, javlja Anadolija. 

- Invazija bi mogla početi u bilo kojem trenutku ako (ruski predsjednik) Vladimir Putin odluči da je naredi... Mogla bi početi tokom Olimpijskih igara uprkos brojnim nagađanjima da će se to dogoditi tek poslije Olimpijskih igara - rekao je Džejk Saliovan (Jake Sullivan), savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika SAD-a Džoa Bajdena (Joe Biden) na konferenciji za novinare.

Salivan je rekao da je Vašington spreman nastaviti diplomatiju usmjerenu na rezultate koja se bavi sigurnosnim problemima SAD-a, Rusije i Evrope.

On je rekao da bi Ruska invazija na Ukrajinu mogla bi početi vazdušnim bombardovanjem i raketnim napadima, za koje je rekao da bi "očigledno mogli da ubiju civile bez obzira na nacionalnost".

- Kasnija kopnena invazija uključivala bi napad ogromnih snaga - dodao je.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost pozvao je Amerikance u Ukrajini da napuste zemlju što je prije moguće, "a u svakom slučaju u sljedećih 24 do 48 sati".

- Ne bi bilo izgleda za američku vojnu evakuaciju u slučaju invazije - dodao je Salivan.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.