ESKALACIJA SITUACIJE

Donjeck i Lugansk zatražili vojnu pomoć Rusije

U apelima se ističe da su trenutno, zbog zaoštravanja situacije i prijetnji iz Kijeva, građani republika prinuđeni da napuste svoje domove, te da se nastavlja njihova evakuacija u Rusiju

Ruski tenkovi i vojna vozila na ulicama Donjecka. Reuters

H. J. I.

23.2.2022

Šefovi Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin i Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik apelovali su na ruskog predsednika Vladimira Putina sa molbom da pomogne u odbijanju agresije ukrajinskih oružanih snaga kako bi se izbjegle civilne žrtve i spriječila humanitarna katastrofa u Donbasu, rekao je sekretar za štampu šefa ruske države, Dmitrij Peskov.

- Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin primio je pisma apelacije od šefa Luganske Narodne Republike Leonida Pasečnika i šefa Donjecke Narodne Republike Denisa Pušilina. Šefovi navedenih republika u svoje ime i uime svojih naroda još jednom izrazili zahvalnost predsjedniku Rusije na priznanju njihovih država - dodao je on.

U apelima se ističe da su trenutno, zbog zaoštravanja situacije i prijetnji iz Kijeva, građani republika prinuđeni da napuste svoje domove, te da se nastavlja njihova evakuacija u Rusiju.

- Kijev nastavlja da jača svoje vojno prisustvo na liniji dodira, dok prima sveobuhvatnu podršku, uključujući vojnu podršku, od Sjedinjenih Država i drugih zapadnih država. Kijevski režim je fokusiran na rješavanje sukoba silom - stoji u apelu upućenom Vladimiru Putin.

- S obzirom na navedeno, šefovi dviju republika, u vezi sa trenutnom situacijom, kao i u cilju sprječavanja civilnih žrtava i humanitarne katastrofe, na osnovu članova 3. i 4. Ugovora o prijateljstvu, saradnji i međusobnom pomoći između Ruske Federacije i republika, traže od predsjednika Rusije da pomogne u odbijanju agresije oružanih snaga i formacija Ukrajine - rekao je Peskov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.