DŽEJK SALIVAN

NATO će odgovoriti punom snagom ako Rusija napadne njegov teritorij, snosit će posljedice za smrt novinara

Vijest o smrti je "šokantna i užasavajuća", a američki dužnosnici će se konzultirati s ukrajinskim dužnosnicima kako bi utvrdili "kako se to dogodilo", rekao je Salivan

N. Aj.

13.3.2022

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džek Salivan. Agencije

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džek Salivan (Jake Sullivan) upozorio je da će, ako Rusija "zapuca na" teritorij NATO-a, blok odgovoriti "punom snagom".

Salivan je dodao da bi to pokrenulo NATO-ov članak 5, koji kaže da bi se napad na jednog saveznika u NATO-u smatrao napadom na sve saveznike.

- Ako dođe do vojnog napada na teritorij NATO-a, to bi uzrokovalo pozivanje na članak 5, a mi bismo na njega odgovorili punim snagama NATO saveza - rekao je Salivan za CBS.


Ova izjava dolazi svega nekoliko sati nakon što su ruske snage ispalile 30 projektila na bazu koju je koristio NATO samo 24 kilometra od poljske granice - i teritorija NATO-a.

Salivan kaže i da će SAD nametnuti "odgovarajuće posljedice" Rusiji zbog ubistva filmaša i novinara Brenta Renoa (Renaud).

- Vijest o smrti je "šokantna i užasavajuća", a američki dužnosnici će se konzultirati s ukrajinskim dužnosnicima kako bi utvrdili "kako se to dogodilo" - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.