POSLJEDICE ŠIROM SVIJETA

Ruski "kralj" uglja i đubriva upozorio na globalnu krizu s hranom zbog rata u Ukrajini

Zapad je sankcionisao ruske biznismene, uključujući sankcije Evropske unije Melničenku, te zamrznuo državnu imovinu i odsjekao veći dio ruskog poslovnog sektora od globalne ekonomije u pokušaju da natjera Putina da promijeni kurs

Zbog ruske invazije prijeti glad. ILUSTRACIJA

S. S.

14.3.2022

Globalna kriza s hranom je na pomolu ako se ne zaustavi rat u Ukrajini jer cijene đubriva rastu takvom brzinom da ga mnogi poljoprivrednici više ne mogu priuštiti, izjavio je u ponedjeljak ruski "kralj" uglja i đubriva Andrej Melničenko.

Nekoliko najbogatijih ruskih biznismena javno je pozvalo na mir otkako je predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju 24. februara, uključujući Mihaila Fridmana, Petra Avena i Olega Deripasku.


Sankcije ruskim biznismenima

Zapad je sankcionisao ruske biznismene, uključujući sankcije Evropske unije Melničenku, te zamrznuo državnu imovinu i odsjekao veći dio ruskog poslovnog sektora od globalne ekonomije u pokušaju da natjera Putina da promijeni kurs.

Putin to odbija. On je rat nazvao specijalnom vojnom operacijom za oslobađanje Ukrajine od opasnih nacionalista i nacista.

Hitno je potreban mir

- Događaji u Ukrajini su zaista tragični. Hitno nam je potreban mir - rekao je za Reuters 50-godišnji Melničenko, koji je Rus, ali je rođen u Bjelorusiji i ima majku Ukrajinku, u izjavi koju je mejlom poslao njegov glasnogovornik.

Jedna od žrtava ove krize bit će poljoprivreda i hrana, kazao je Melničenko, koji je osnovao EuroChem, najvećeg ruskog proizvođača amonijum nitrata, sa sjedištem u Švicarskoj, i SUEK, najvećeg ruskog proizvođača uglja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.