KARIM KAN

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan otišao u Ukrajinu, razgovarao sa Zelenskim

Složili smo se da su potrebni svi napori kako bismo osigurali poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i zaštitili civilno stanovništvo, rekao je Kan

Karim Kan i Volodimir Zelenski. Agencije

N. Aj.

16.3.2022

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan (Khan) posjetio je Ukrajinu gdje je održao video razgovor s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, objavio je sud danas.

Oni su se upoznali se virtuelno, tvitovao je ovaj sud sa sjedištem u Hagu.

- Složili smo se da su potrebni svi napori kako bismo osigurali poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i zaštitili civilno stanovništvo - rekao je Kan.

Kan je u petak pozvao strane u ukrajinskom sukobu da ne koriste teško, visokoeksplozivno oružje u naseljenim područjima dok ruska vojska nastavlja bombardovanje domova i civilne infrastrukture.

Tužilac je 3. marta otvorio istragu o situaciji u Ukrajini, nakon što je dobio zeleno svjetlo od više od 40 država članica MKS-a.

Sa sjedištem u Hagu, MKS je otvorio svoja vrata 2002. godine kako bi sudio pojedincima za genocid, ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i zločine agresije u nekim slučajevima.

Ukrajina nije potpisala Rimski statut, osnivački ugovor MKS-a, ali je 2014. formalno priznala nadležnost suda nad zločinima počinjenim na njenoj teritoriji.

Moskva je 2016. povukla svoj potpis sa Rimskog statuta, što znači da će MKS moći da goni Ruse samo ako budu uhapšeni na teritoriji države koja poštuje njenu jurisdikciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.