NE OSJEĆA STRAH

Novinarka koja je protestirala zbog rata: Ovo što se sada dešava u Ukrajini je zločin, a Rusija je zemlja agresor

Brinem se za ruske vojnike... Mislim da oni stvarno ne razumiju zašto to moraju da urade, zašto se bore - rekla je Amanpour

Ovsjanikova dala intervju Amanpur. CNN

A. Č.

17.3.2022

Novinarka ruske državne televizije Marina Ovsjanikova (Ovsyannikova) koja je zauzela dramatičan stav protiv rata predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini tokom direktnog prijenosa kaže da je "nije bilo moguće šutjeti" i da želi da svijet zna da su mnogi Rusi protiv invazije.

Marina Ovsjanikova (Ovsyannikova) rekla je i intervjuu za CNN Christiane Amanpour da mnogi ruski novinari vide nepovezanost između stvarnosti i onoga što se prikazuje na televizijskim kanalima zemlje, te da je čak i njenoj majci "ispran mozak" državnom propagandom.

- Sve više osećam kognitivnu disonancu između svojih uverenja i onoga što govorimo u eteru - rekla je Ovsjanikova. 

- Rat je bio tačka bez povratka, kada je bilo jednostavno nemoguće šutjeti.

U dnevniku Prvog kanala pojavila se iza voditelice vijesti s natpisom: "Nema rata". Agencije

Ona se u dnevniku Prvog kanala pojavila iza voditelice vijesti s natpisom: "Nema rata". 

Ovsyannikova je rekla da su je na to natjerala sjećanja na zračne napade tokom ruskog sukoba u Čečeniji, gdje je živjela kao mlada djevojka.

- Brinem se za ruske vojnike... Mislim da oni stvarno ne razumiju zašto to moraju da urade, zašto se bore - rekla je Amanpour.

Okružni sud u Moskvi je u utorak proglasio Ovsyannikovu krivom za organizovanje "neovlaštenog javnog događaja". 

Za "administrativni prekršaj" predviđena je kazna od 30.000 rubalja (280 dolara). Advokat koji je ranije zastupao Ovsyannikovu rekao je za CNN da je administrativna tužba zasnovana isključivo na video izjavi koju je snimila prije nego što se pojavila sa antiratnim posterom na Prvom kanalu.

Ovsyannikova je rekla za CNN da je u početku planirala da se skloni od kamera. CNN

Ovsyannikova je rekla za CNN da je u početku planirala da se skloni od kamera tokom svog protesta, ali je onda shvatila da će morati da bude blizu voditelja vijesti kako bi gledaoci vidjeli njen poster. Bila je uplašena do posljednjeg trenutka, dodala je.

- Odlučila sam da ću uspeti da savladam čuvara koji stoji ispred studija, i da stanem iza voditelja. Tako sam krenula veoma brzo i prošla sam pored obezbeđenja i pokazala svoj poster - rekla je Ovsjanikova.

U video izjavi snimljenoj prije njenog javnog istupa, Ovsyannikova je okrivila Putina za rat.

- Ovo što se sada dešava u Ukrajini je zločin, a Rusija je zemlja agresor, a odgovornost za ovu agresiju leži na savjesti samo jedne osobe. Taj čovjek je Vladimir Putin - rekla je Ovsyannikova.

- Nažalost, poslednjih nekoliko godina radim na Prvom kanalu i bavim se propagandom Kremlja, a sada se toga jako stidim - rekla je ona u videu. 

- Sramota je što sam dozvolila da govorim laži sa TV ekrana. Sramota me je što smo šutili 2014. godine, kada je sve ovo tek počelo - kaže ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.