BRAZIL

Dvojica dječaka preživjela 25 dana u prašumi, hranili se voćem i pili kišnicu

Slučajno ih je pronašao porodični prijatelj koji je krenuo u prašumu po drva, a zatekao je starijeg dječaka kako na leđima nosi mlađeg koji je bio previše slab da hoda

Dječaci su prevezeni u bolnicu. Agencije

L. S.

19.3.2022

Dvojica brazilskih dječaka preživjela su 25 dana u amazonskoj prašumi, hraneći se voćem i pijući kišnicu. Braća Glauco (Glauco) (7) i Gleison (9) pronađena su 35 kilometara od mjesta nestanka, a bili su pothranjeni i dehidrirani.

- Pothranjeni su i ozbiljno dehidrirani, u bolnici su, ali nema opasnosti za njihove živote. Već se polako oporavljaju - kazao je Hanuario Karniero da Kunja Neto (Januario Carneiro da Cunha Neto), zdravstveni dužnosnik u Manausu, glavnom gradu brazilske savezne države Amazonas.

Dječaci, pripadnici autohtonog plemena Mura, nestali su 18. februara kada su napustili svoje selo i ušli u gustu prašumu s namjerom da love ptice.

- Preživjeli su na kišnici i sorvi, lokalnom voću bogatom ugljikohidratima - rekao je Karniero.

Rozinete da Silva Karvaljo (Rosinete da Silva Carvalho), majka dječaka i njihovih desetero braće i sestara, kazala je da su oni "navikli jesti sorvu jer je najstariji sin uvijek nosio punu torbu voća kad je išao u lov".

Vlasti su ih već prestale tražiti, ali mještani nisu odustali. Slučajno ih je pronašao  porodični prijatelj koji je krenuo u prašumu po drva. Zatekao je starijeg dječaka kako na leđima nosi mlađeg koji je bio previše slab da hoda.

Dječaci su odvedeni u bolnicu, gdje se liječe od infekcije i posjekotina.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.