AMERIČKI PREDSJEDNIK

Bijela kuća potvrdila: Bajden neće putovati u Ukrajinu

Njegov cilj je da se sastane lično, licem u lice, sa svojim evropskim kolegama i razgovara o tome kakva je situacija u sukobu sa Rusijom, rekla je Psaki

Bajden neće putovati u Ukrajinu. AGENCIJE

S. S.

20.3.2022

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) neće posjetiti Ukrajinu prilikom planirane posjete Evropi, potvrdila je Jen Psaki, sekretarica za medije Bijele kuće.

- Putovanje će imati fokus na nastavku okupljanja svijeta kao znak podrške ukrajinskom narodu i protiv invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu, ali nema planova za putovanje u Ukrajinu - poručila Psaki na Tviteru.


Podsjećamo, bivši ukrajinski predsjednik Petar Porošenko ga je jučer pozvao da posjeti Ukrajinu.

- Zašto ne bi moj dobar prijatelj, dobar prijatelj Ukrajine, Džo Bajden, vođa globalnog svijeta, došao ovdje iduće sedmice kao simbol solidarnosti - rekao je Porošenko.

Analiza situacije u Ukrajini

Bijela kuća je ranije saopćila da će Bajden putovati na tematski NATO sastanak o ruskoj invaziji na Ukrajinu u Evropu. Ova informacija se pojavila nakon poziva generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da se pojave lideri zemalja NATO-a u Briselu da bi se usaglasio odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu.

- Njegov cilj je da se sastane lično, licem u lice, sa svojim evropskim kolegama i razgovara o tome kakva je situacija u sukobu sa Rusijom - rekla je Psaki. 

Još uvijek se ne zna da li će Bajden pokušati da se sastane sa samim Zelenskim ili će posjetiti izbjeglice u Poljskoj.


Treći svjetski rat

Zelenski je naveo danas da je spreman za pregovore s Putinom te je upozorio da će izbiti treći svjetski rat ako pregovori sa Rusijom ne budu dali rezultat.

- Mislim da moramo iskoristiti bilo koji format, svaku šansu da bismo stvorili mogućnost pregovora, mogućnost razgovora sa Putinom. Ali ako ti pokušaji propadnu, to bi značilo da je ovo treći svjetski rat - kazao je Zelenski

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.