BIVŠI AMERIČKI PREDSJEDNIK

Tramp tužio Hilari Klinton: Povezivala ga s Rusijom

Tužba uključuje niz pritužbi koje je republikanac Tramp u više navrata iznosio tokom četiri godine provedene u Bijeloj kući

Donald Tramp i Hilari Klinton. GETTY IMAGES

A. O.

25.3.2022

Bivši američki predsjednik Donalnd Tramp (Trummp) tužio je Hilari Klinton (Hillary Clinton), jer ga je povezivala s Rusijom, navodeći da su pokušali namjestiti te izbore povezujući njegovu kampanju s Rusijom.


Niz pritužbi

Tužba uključuje niz pritužbi koje je republikanac Tramp u više navrata iznosio tokom četiri godine provedene u Bijeloj kući nakon što je pobijedio Hilari Klinton 2016. Tramp istodobno bez dokaza tvrdi da je njegov izborni poraz 2020. od demokratskog predsjednika Džo Bajdena (Joe Bidena) rezultat raširene prijevare.

- Djelujući zajedno, optuženici su se zlonamjerno urotili kako bi osmislili lažnu priču da je njihov republikanski protivnik Donald J. Tramp bio u dosluhu sa stranom neprijateljskom državom - tvrdi bivši predsjednik u tužbi na 108 stranica podnesenoj na saveznom sudu na Floridi.

U tužbi se, između ostalih optužbi, navode "reketiranje" i "urota". Predstavnik Hillary Clinton nije odgovorio na zahtjev za komentar.


Traži se odšteta

Tužbom se traži odšteta i krivična odgovornost. 

Tramp je rekao da je bio prisiljen snositi troškove u iznosu koji će se utvrditi na suđenju, ali poznato je da su veći od 24 miliona dolara i da se nastavljaju gomilati, u obliku troškova obrane, pravnih pristojbi i povezanih troškova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.