SKORO GODINU U SVEMIRU

Američki i ruski astronauti zajedno sletjeli na Zemlju: Mi smo svemirska braća

Uprkos tome što se fantastično slažemo, nisam siguran da smo željeli da se upustimo u to, rekao je Vande Hei govoreći da su izbjegavali temu ruske invazije na Ukrajinu

Mark Vande Hei. Twitter

E. Ć. / RSE

1.4.2022

Američki astronaut i dva ruska kosmonauta vratili su se 30. marta sa Međunarodne svemirske stanice na Zemlju, u rijetkom prikazu saradnje između dvije zemlje čiji su odnosi urušeni nakon početka ruske invazije na Ukrajinu., piše RSE.

Mark Vande Hei vratio se na zemlju ruskom raketom Sojuz, nakon što je proveo rekordnih 355 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici. 

Vande Hei je sletio u Kazahstan zajedno sa Pjotrom Dubrovom iz Ruske svemirske agencije, koji je također proteklu godinu proveo u svemiru, i Antonom Škaplerovom. Poslije slijetanja, kapsula se prevrnula na stranu zbog vjetra, a trojica astronauta su izašla jedan za drugim.

- Lijepo je ovdje - rekao je Vande Hei, koji je posljednji izašao iz kapsule.




Tokom povratka američkog astronauta poštovana je uobičajena procedura, uprkos ekslaciji tenzija između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

Američki astronaut Vande Hei rekao je da je izbjegavao tu temu sa dvojicom ruskih kolega.

- Uprkos tome što se fantastično slažemo, nisam siguran da smo željeli da se upustimo u to - istakao je Vande Hei.

Pred odlazak sa stanice, Škaplerov je zagrlio druge astronaute, za koje je rekao da su njegova "svemirska braća".

- Ljudi imaju problem na Zemlji. U orbiti smo mi jedna posada. Svemirska stanica je simbol prijateljstva i saradnje i budućnost istraživanja svemira - rekao je ruski kosmonaut u prijenosu uživo na televiziji NASA-e, piše Radio Slobodna Evropa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.