ODGOVOR NA RAT

SAD zvanično ukinule povlašteni trgovinski status Rusiji i Bjelorusiji

Predsjednik SAD Džo Bajden je u koordinaciji sa svojim evropskim saveznicima najavio ovu mjeru prošlog mjeseca

Bajden: Odsjeći Rusiju iz svjetske slobodne trgovine. Agencije

A. Č.

8.4.2022

Sjedinjene Američke Države su glasanjem u Kongresu zvanično ukinule povlašteni trgovinski status Rusiji i Bjelorusiji kao odgovor na rat u Ukrajini, čime se otvara put za uvođenje kaznenih carinskih tarifa na proizvode iz te dvije zemlje.

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) je u koordinaciji sa svojim evropskim saveznicima najavio ovu mjeru prošlog mjeseca, sa ciljem da se Rusija dodatno izolira sa svjetske scene, ali je mjeru trebalo da odobri Predstavnički dom i Senat američkog Kongresa.

Tu mjeru snažno podržavaju obje partije u ta dva doma.

Uvođenje visokih tarifa

Ukidajući Rusiji status povlaštene nacije, osnovnog principa reciprociteta u slobodnoj trgovini, Zapad će de facto odsjeći Rusiju iz svjetske slobodne trgovine, sa pravom uvođenja visokih tarifa na uvezene ruske proizvode.

Što se tiče SAD, samo još dvije zemlje su za sada isključene iz ovog režima reciprociteta koji predstavlja osnovni element međunarodnih trgovinskih odnosa – Kuba i Sjeverna Koreja.

Prošle godine SAD su uvezle ruske proizvode za oko 30 milijardi dolara, od čega je 17,5 milijardi dolara bilo za naftu. Na uvoz nafte Vašington je sada uveo embargo.


Sankcije za još dvije firme

Američko ministarstvo finansija jučer je objavilo i da je uvelo sankcije za još dvije firme pod kontrolom ruske države.

Sankcionirani su ruski rudarski gigant Alrosa koji predstavlja 90 posto dijamanata izvađenih u Rusiji i 28 posto svjetskog tržišta, kao i “United Shipbuilding Corporation- USC”, glavni ruski brodograditelj, u kojem se izrađuju gotovo svi ratni brodovi u toj zemlji, navelo je američko ministarstvo finansija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.