DIPLOMATSKA OFANZIVA

Razgovarali Zelenski i Šolc: Predsjednik Ukrajine tražio od Njemačke pomoć i podršku u istrazi ratnih zločina

Šolcova glasnogovornica je kasnije rekao da je kancelar osudio "grozne zločine ruske vojske" u kijevskom predgrađu Buči i drugdje u zemlji

Olaf Šolc i Volodimir Zelenski. Agencije

H. J. I.

10.4.2022

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je u nedjelju s njemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz) i od njega zatražio pomoć za Ukrajinu, uključujući i podršku u istrazi ratnih zločina.


Sankcije, odbrambena i finansijska pomoć

Zelenski je na Twitteru objavio da je iskoristio telefonski razgovor kako bi od Šolca zatražio pomoć u lociranju osoba koje stoje iza ratnih zločina koje su u Ukrajini počinile ruske snage. Rekao je da su se složili da svi ratni zločinci moraju biti identificirani i kažnjeni.

- Razgovarali smo o proturuskim sankcijama, odbrambenoj i finansijskoj podršci za Ukrajinu - napisao je Zelenski, naglasivši svoje pokušaje da održi međunarodnu podršku za svoju zemlju, više od šest sedmica nakon početka ruske invazije.

Šolcova glasnogovornica je kasnije rekao da je kancelar osudio "grozne zločine ruske vojske" u kijevskom predgrađu Buči i drugdje u zemlji. Šolc je također izrazio potpunu njemačku solidarnost i podršku za Ukrajinu.

Šolc se složio da je potrebno uložiti napore kako bi se pronašle osobe odgovorne za ratne zločine, rekla je glasnogovornica Kristine Hofman (Christiane Hoffmann).


Niz čelnika posjetio Kijev

Ukrajinski ambasador u Berlinu je u nedjelju pozvao Šolca da posjeti Kijev nakon što su to već učinili neki evropski čelnici.

Niz čelnika posjetio je Kijev u proteklih nekoliko dana u vrijeme kada su se borbe premjestile na istok zemlje, a među njima je i britanski premijer Boris Džonson (Johnson) koji je bez najave doputovao u Kijev u subotu.

Istog dana Kijev je posjetio i austrijski kancelar Karl Nehamer (Nehammer), samo dan nakon posjeta ključnih dužnosnika Evropske unije.

Zelenski je rekao da je lobirao kod Šolca da zabrani uvoz ruske nafte.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.