PREMIJER ALBANIJE

Rama: Uticaj Rusije u regionu postao problem, EU sebi treba približiti sve zemlje zapadnog Balkana

On je nakon sastanka sa Šolcem izrazio nadu da će Njemačka učiniti svoj dio dogovora kako bi EU započela pristupne pregovore s Albanijom

Rama nakon sastanka s Šolcem. Agencije

E. Ć. / Anadolija

12.4.2022

Turska je veoma važna sigurnosna tačka za cijelu Evropu i nije "treći akter", već strateški partner Albanije, izjavio je u ponedjeljak albanski premijer Edi Rama govoreći nakon sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Šolcem (Scholz) u Berlinu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Upitan o uticaju država poput Rusije, Kine, Turske ili arapskih zemalja na zapadni Balkan u posljednje dvije godine, Rama je kazao da nemaju svi akteri ili treće zemlje isti uticaj.

Napominjući da je uticaj Rusije u regionu postao problem, posebno u današnjim okolnostima, Rama je istakao da to pokazuje da Evropska unija (EU) treba sebi približiti sve države zapadnog Balkana.

Rama je također istakao da je Albanija dugi niz godina u prijateljskim odnosima sa zemljama Zaljeva.

Izrazio je nadu da će Njemačka učiniti svoj dio dogovora kako bi EU započela pristupne pregovore s Albanijom. Također je istakao kako očekuje da će Njemačka uložiti napore ka liberalizaciji viznog režima za građane Kosova.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.