ZBOG RATA U UKRAJINI

Japan uveo nove sankcije Rusiji, na spisku i Putinove kćerke

Broj pojedinaca koje je Japan sankcionisao zbog rata u Ukrajini sada je 499

Vladimir Putin. Agencije

H. J. I.

12.4.2022

Japan je u utorak, zbog rata Rusije protiv Ukrajine, uveo nove sankcije Moskvi, a na spisku sankcionisanih nalaze se i dvije kćerke ruskog predsjednika Vladimira Putina, javlja Anadolija.

- Da bi spriječila dalju eskalaciju krize, ostvarila prekid vatre što prije i zaustavila rusku invaziju na Ukrajinu, naša zemlja mora uvesti oštre sankcije Moskvi u saradnji s međunarodnom zajednicom - rekao je portparol Vlade Japana Hirokazu Matsuno.


Na spisku i supruga Lavrova

Na spisku osoba kojima su uvedene sankcije nalazi se i supruga ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Broj pojedinaca, uključujući i vojne zvaničnike, koje je Japan sankcionisao zbog rata u Ukrajini sada je 499.

Ranije je Japan uveo sankcije Putinu, Lavrovu i drugim ruskim zvaničnicima, a zamrznuo je imovinu 28 ruskih organizacija, uključujući Sberbank i Alfa banku, te kompanija povezanih s vojskom.


Zaustavili nova ulaganja

Japan je zaustavio i nova ulaganja u Rusiji, a nekoliko japanskih kompanija zaustavilo je poslovanje u toj zemlji.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Prema procjenama Ujedinjenih nacija, najmanje 1.842 civila ubijena su otkako je Rusija započela rat protiv Ukrajine, a 2.493 su ranjena. Strahuje se da je stvarni broj puno veći. Istovremeno, više od 4,5 miliona Ukrajinaca pobjeglo je u druge zemlje, a milioni su interno raseljeni, podaci su UN-ove agencije za izbjeglice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.