VELIKA TRAGEDIJA

Potraga za preživjelima u filipinskim selima pogođenim klizištima: Poginulo 27 osoba

Tražimo mnogo ljudi, tamo ima 210 domaćinstava, rrekao je on dodajući da loše vrijeme ometa napore spašavanja

Spasioci u vodi. EPA

A. O.

12.4.2022

Spasioci su danas nastavili potragu za preživjelim u selima pogođenim poplavama i klizištima u središnjim Filipinima, dok je broj poginulih u tropskoj oluji Megi porastao na 27.

Najmanje 21 osoba poginula je nakon što su klizišta zahvatila nekoliko sela u pokrajini Lejte (Leyte), jednom od najteže pogođenih olujom, saopćile su lokalne vlasti, javlja AFP.


Rijeka blata

Tri osobe su također poginule u središnjoj pokrajini Negros Oriental i tri na glavnom južnom otoku Mindanao, prema nacionalnoj agenciji za katastrofe.

Fotografije su pokazale kako krovovi nekoliko kuća u Bungi, jednoj od pogođenih zajednica Lejtea, vire iznad rijeke blata. Spasilački napori bili su usmjereni na obližnje selo Kantagnos, za koje je dužnosnik rekao da su ga pogodila dva klizišta.

Neki stanovnici uspjeli su pobjeći ili su živi izvučeni iz blata, ali za mnoge još postoji zabrinutost da su zaglavljeni.


Nose ženu

Potvrđeno je da je pet osoba umrlo u Kantagnosu, ali nema još tačnih informacija koliko se vodi kao nestalo.

Na videosnimku Filipinske obalne straže objavljenoj na Facebooku vidi se kako šest spasilaca nose ženu koja je sva u blatu na nosilima kako bi je izveli na sigurno.

- Došlo je do malog odrona i neki su ljudi uspjeli pobjeći na sigurno, a onda se aktiviralo veliko klizište koje je prekrilo cijelo selo - rekao je Hose Karlos Kari (Jose Carlos Cari), gradonačelnik Bejbej Sitija Lejte (Baybay Cityja Leyte), za lokalni televizijski program DZMM Teleradyo.

- Tražimo mnogo ljudi, tamo ima 210 domaćinstava – rekao je on dodajući da loše vrijeme ometa napore spašavanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.