LIZ TRAS

Velika Britanija uvela sankcije vođama ruskih separatista u otcijepljenim regijama

Na meti su bili i drugi članovi porodica ruskih oligarha, uključujući Pavela Ezubova, rođaka ruskog milijardera Olega Deripaske, i Niginu Zairovu, izvršnu pomoćnicu biznismena Mihaila Fridmana

Ministrica vanjskih poslova Liz Tras. AFP

S. S.

13.4.2022

Velika Britanija je u srijedu saopćila da je uvela nove sankcije za 206 osoba kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, uključujući 178 za koje su rekli da su bili uključeni u podržavanje otcijepljenih regija Ukrajine koje podržava Rusija, prenosi Reuters.

Ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da su među sankcioniranim pojedincima uključeni Aleksandar Anančenko i Sergej Kozlov, koje je opisao kao samozvanog premijera i predsjednika vlade takozvanih Donjeck i Lugansk Narodnih Republika.

Supruga Lavrova

Na meti su bili i drugi članovi porodica ruskih oligarha, uključujući Pavela Ezubova, rođaka ruskog milijardera Olega Deripaske, i Niginu Zairovu, izvršnu pomoćnicu biznismena Mihaila Fridmana.

Marija Lavrova, supruga ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, podliježe zabrani putovanja i zamrzavanju imovine.

- U svjetlu užasnih raketnih napada na civile u istočnoj Ukrajini, danas sankcioniramo one koji podržavaju ilegalne otcijepljene regije i saučesnici su u zločinima nad ukrajinskim narodom - rekla je ministrica vanjskih poslova Liz Tras (Truss).

Zabrana uvoza željeza i čelika

- Nastavićemo da ciljamo sve one koji pomažu i podržavaju Putinov rat - dodala je.

Vlada će također ove sedmice pokrenuti zakon o zabrani uvoza proizvoda od željeza i čelika, kao i izvoza kvantnih tehnologija, naprednih materijala i luksuzne robe.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.