KARIM KAN

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda posjetio Buču i Kijev: Ovo je mjesto zločina

Ukrajina je mjesto zločina. Ovdje smo jer imamo razumne osnove vjerovati da su počinjeni zločini pod jurisdikcijom MKS-a. Moramo probiti maglu rata da bismo došli do istine, poručio je Khan

Ukrajina je mjesto zločina. Twitter

A. Č. / Anadolija

13.4.2022

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan (Khan) posjetio je ukrajinski grad Buču, koji je smješten u blizini glavnog grada Kijeva i koji je nedavno bio poprište stravičnih zločina i razaranja, javlja Anadolija.

Tokom svoje posjete Ukrajini, Kan se u Kijevu sastao s ukrajinskom glavnom tužiteljicom Irinom Venediktovom, gdje je pohvalio snažnu saradnju ukrajinskih vlasti u nezavisnim istragama MKS-a.

Iz MKS-a su na Twitteru saopćili da su Kan i Venediktova saglasni da je ključno produbiti angažman i ojačati partnerstva kako bi se procesuirali odgovorni za zločine počinjene u Ukrajini.

- Ukrajina je mjesto zločina. Ovdje smo jer imamo razumne osnove vjerovati da su počinjeni zločini pod jurisdikcijom MKS-a. Moramo probiti maglu rata da bismo došli do istine - poručio je Kan u Kijevu.

Kan je u prvu službenu posjetu Ukrajini putovao 16. marta. Tada je putem video konferencije razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.