VELIKA TRAGEDIJA

Šestero poginulih u drugoj rudarskoj katastrofi u Poljskoj u razmaku od sedam dana

Moraviecki je kazao da je naredio istragu radne prakse u rudnicima

Uzdrman rudnik. REUTERS

A. O. / Reuters

25.4.2022

Broj poginulih u poljskoj drugoj rudarskoj nesreći u razmaku od sedmice porastao je na šest u ponedjeljak, saopćio je premijer Mateusz Moraviecki (Morawiecki), istovremeno obećavajući istragu sigurnosnih standarda u pogođenim jamama.


Zemljotres je uzdrmao rudnik Borjnia-Zofiovka (Borynia-Zofiowka) u južnoj Poljskoj u subotu ujutru, samo nekoliko dana nakon što je u eksploziji metana poginulo pet ljudi u obližnjem rudniku uglja Pniovek (Pniowek).


Porastao broj

Oba rudnika pripadaju rudarskoj kompaniji u državnom vlasnišvu JSW.

 - Danas smo saznali da su još dvojica rudara koji su propatili kao rezultat katastrofe u Zofiovki preminuli, tako da je broj stradalih rudara sada porastao na šest - izjavio je Moraviecki na konferenciji za novinare.

Moraviecki je kazao da je naredio istragu radne prakse u rudnicima.


Uslijediti posljedice

- To će također pokazati da li je sve ovo samo podudarnost nesretnih slučajeva i katastrofa, ili da li je bilo kakvog nemara, nakon čega će uslijediti odgovarajuće posljedice - kazao je.

Spasilački napori su u toku u oba rudnika, saopćio je JSW.

Kompanija navodi da u Pnioveku spasioci rade na stvaranju dvije brane protiv ekspolozija koje bi privremeno izolirale ugroženi dio od ostatka rudnika, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.