NAFTNO BOGATSTVO

Najbogatija zemlja na svijetu: Invazija Rusije na Ukrajinu joj doprinosi novac

Izvoz energije Katara već je trebao dostići 100 milijardi dolara ove godine, prvi put od 2014. na osnovu trendova iz prvog kvartala

Industrijski grad Ras Lafan, glavno mjesto u Kataru za proizvodnju LNG-a i plina u tekućinu, sjeverno od Dohe. GETTY IMAGES

A. O. / Bloomberg

29.4.2022

Dok avioni počinju da se spuštaju u Dohu, putnici mogu gledati dole na potpuno novi stadion sa 80.000 sjedišta koji se uzdiže iz pustinje i koji će biti domaćin finala Svjetskog prvenstva u decembru. Oni također mogu primijetiti još jednu upečatljivu sliku: tankere poređane u Perzijskom zaljevu za prikupljanje super ohlađenog prirodnog plina.

Fudbal i sve nezamjenjivije gorivo možda imaju malo zajedničkog, ali se udružuju kako bi Kataru dali ogroman utjecaj na globalnoj sceni. 

Rastuće cijene nafte

Dok Svjetsko prvenstvo pokazuje svoju sposobnost da stekne međunarodni prestiž, status Katara kao toliko željenog dobavljača plina obećava da će maleno poluostrvo pretvoriti u većeg igrača kojem je uvijek težio.

Rastuće cijene nafte zbog rata u Ukrajini potaknule su proizvođače nafte na Bliskom istoku poput Saudijske Arabije i Kuvajta, ali finansijske i geopolitičke nagrade koje se nude za Katar čine ga istaknutim pobjednikom nakon što je invazija Vladimira Putina prisilila Evropu da se počne odviknuti od uvoza ruske energije.

Velika hitnost

Nekoliko najviših zvaničnika Evropske unije doletjelo je u Dohu posljednjih sedmica, svi s jasnom porukom: "Potreban nam je vaš gas što je brže moguće". 

Njemačka je poručila preduzećima da počnu pregovarati o nabavci. Hitnost je ove sedmice postala još akutnija nakon što je Rusija prekinula isporuke Poljskoj i Bugarskoj.

Izvoz energije Katara već je trebao dostići 100 milijardi dolara ove godine, prvi put od 2014. na osnovu trendova iz prvog kvartala, prema proračunima Bloomberga. To će joj omogućiti da potroši još veća bogatstva na globalnim berzama i na ostvarivanje svojih vanjskopolitičkih ciljeva, uglavnom preko svog državnog fonda vrijednog 450 milijardi dolara. U međuvremenu, katarska vlada očekuje ekonomski podsticaj od 20 milijardi dolara od održavanja Svjetskog prvenstva.

Bolji uslovi

To je učinilo 2022. više od godine kada će Katar ostaviti svoj trag u sportskom kalendaru, obogativši ono što je već jedna od najbogatijih zemalja i pojačavši svoju moć na način koji je izgledao malo vjerojatan prije samo godinu dana.

Evropska žudnja za tečnim prirodnim gasom, ili LNG, dolazi nakon što je Katar započeo projekat vrijedan 30 milijardi dolara kako bi povećao svoj izvoz za 60 posto do 2027. Dodatna potražnja znači veću konkurenciju među kupcima za dugoročne ugovore o snabdjevanju i, najverovatnije, bolje uslove za Katar.

Prije izbijanja ukrajinskog rata, neki analitičari sumnjali su da će biti dovoljno posla da opravda plan proširenja. Sada Katar govori kupcima o još većem proširenju, izvijestio je Bloomberg 20. aprila.

- To je nevjerovatna prilika. Katar će biti jedan od najvažnijih izvoznika gasa, čije će tržište vjerovatno biti jako jako u godinama koje dolaze - rekla je Karen Jang (Young), viši saradnik na Bliskoistočnom institutu u Vašingtonu (Washingtonu), piše Bloomberg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.