PISMO UPUĆENO BIJELOJ KUĆI

Turističke i aviokompanije u SAD traže ukidanje testiranja na covid za vakcinisane putnike

Uprave aviokompanija tvrde da mnogi Amerikanci odustaju od putovanja u inozemstvo jer se boje da bi im pri povratku test na covid mogao biti pozitivan te da se neće moći vratiti u zemlju

Uprave aviokompanija tvrde da mnogi Amerikanci odustaju od putovanja. Agencije

A. Č. / Index.hr

6.5.2022

Najveće američke avio i turističke kompanije zatražile su od Bijele kuće da ukine obavezno testiranje na covid-19 za vakcinisane putnike u međunarodnom prometu koji ulaze u Sjedinjene Američke Države.

- S obzirom na spor privredni oporavak u poslovnom i međunarodnom putničkom sektoru, i u svjetlu novih medicinskih otkrića i poboljšane slike javnoga zdravstva u SAD-u, željeli bismo vas potaknuti da odmah ukinete obavezu testiranja za vakcinisane putnike u zračnom prometu - ističe se u pismu koje potpisuju American Airlines, Carnival Corp, Marriott International, Walt Disney Co's Disney Parks, Američka trgovinska komora, Američka putnička asocijacija i druge tvrtke.

Uprave aviokompanija tvrde da mnogi Amerikanci odustaju od putovanja u inozemstvo jer se boje da bi im pri povratku test na covid mogao biti pozitivan te da se neće moći vratiti u zemlju.

U pismu upućenom koordinatoru Bijele kuće za borbu protiv koronavirusa Ashishu Jhau navode da će cijena zadržavanja te mjere biti vrlo visoka, dodajući da je potrošnja u sektoru međunarodnih putovanja pala za 78 posto u odnosu na 2019. godinu.

Osim toga, u pismu se ističe da su vlade mnogih zemalja "sa sličnom stopom zaraženih, cijepljenih i hospitaliziranih – među kojima su Velika Britanija, Njemačka i Kanada – ukinule obvezu testiranja prije polaska za cijepljene putnike".

Bidenova administracija u prosincu je uvela strože pravilo po kojemu putnici u međunarodnom prometu koji ulaze u SAD moraju imati negativan test na covid 19 ne stariji od 24 sata. Prema prijašnjim mjerama cijepljeni putnici u međunarodnom prometu mogli su predočiti negativan test napravljen do tri dana prije putovanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.