SITUACIJA SVE TEŽA

Supruga zarobljenika u Azovstalu: Rekao je da izguglam "kako preživjeti bez vode"

Mnogo je ranjenih koji neće dočekati sutrašnji dan, rekla je

Čeličana Azovstal. SCREENSHOT

S. S.

9.5.2022

Nemaju hrane, ponestaje vode, sve je manje i streljiva, ali ukrajinski borci ostaju već sedmicama ukopani u skloništima velike čeličane Azovstal. Posljednja je to tačka otpora u razorenom Mariupolju. Borci tvrde da predaja ne dolazi u obzir.

- Predaja nije opcija jer Rusija ne mari za naše živote. Nije im važno da nas ostave na životu - rekao je Ilja Samoilenko, uposlenik ukrajinske obavještajne službe putem videokonferencije za medije.

- Mi, vojno osoblje garnizona Mariupolj, svjedoci smo ratnih zločina koje je počinila Rusija, ruska vojska. Mi smo očevici. Borit ćemo se sve dok smo živi da potisnemo ruske okupatore - rekao je bojnik Svjatoslav Palamar iz ukrajinskog puka Azov.

Bombardiranje bez prestanka

Nedugo nakon toga svjetski su mediji prenijeli objavu na društvenim mrežama. na Twitteru se javila prijateljica supruge jednog od ukrajinskih branitelja sa dramatičnom objavom.

- Upravo sam dobila poruku supruge ukrajinskog vojnika iz Azovstavlja. Rekla mi je da je situacija tamo jako loša te da se iz sata u sat samo pogoršava. Mnogo je ranjenih koji neće dočekati sutrašnji dan. Suprug je zamolio da na Googleu potraži informacije kako je moguće preživjeti bez vode - napisala je Olga Tukariuk.

Rusi već sedmicama kontrolišu gotovo cijeli Mariupolj. Preostaje im još samo da osvoje veliku čeličanu Azovstalj koju ruska vojska bez prestanka bombardira, a silovite borbe vode se i na tlu.

Grad je devastiran

I danas su Ukrajinci najavili da ruske snage, potpomognute artiljerijom i tenkovima,l pokušavaju provaliti u veliki kompleks u Mariupolju.

Brojni civili skrivali su se u čeličani zajedno s ukrajinskim borcima u ekstremnim uvjetima sve do subote kada su evakuirane sve žene, djeca i starije osobe, kako je objavila vlada u Kijevu.

Osvajanjem Azovstalja Moskva bi mogla oglasiti da je preuzela punu kontrolu nad Mariupoljem, strateški važnom lukom koja je prije rata imala gotovo pola miliona stanovnika, a danas je taj grad na južnoj tački regije Donbas gotovo potpuno uništen nakon dvomjesečne ruske opsade i bombardiranja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.