PODRŠKA

Protesti u Londonu zbog ubistva novinarke Al Jazeere

Na Širen Abu Akleh i njenog kolegu, koji je preživio, pucano je uprkos tome što su nosili pancir s oznakom PRESS i kacigu

Protesti u Londonu. Al Jazeera

N. Aj.

14.5.2022

Veliki protest protiv izraelskog aparthejda i ubistva novinarke Al Jazeere Širen Abu Akleh (Shireen), kao i napada izraelskih snaga na učesnike sahrane, održava se u Londonu.

Kako prenosi Al Jazeera, proteste organizira grupa "Palestine Solidarity Campaign" (PSC), a podržavaju je brojne druge propalestinske grupe i organizacije, kao i brojni sindikati.

Prošle godine stotine hiljada ljudi marširalo je ulicama Londona i širom zemlje, u znak solidarnosti s Palestincima, protestirajući protiv izraelskog bombardiranja Gaze i nastavka etničkog čišćenja u Istočnom Jerusalemu, piše na stranici PSC-a.

Ove godine protesti se održavaju nakon što su izraelske snage ubile novinarku Al Jazeere Širen Abu Akleh, dok je izvještavala o raciji izraelskih snaga u gradu Jeninu, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Na nju i njenog kolegu, koji je preživio, pucano je uprkos tome što su nosili pancir s oznakom PRESS i kacigu.

U petak su šokantni videosnimci Al Jazeere prikazali teško naoružane izraelske sigurnosne snage kako nasilno napadaju pogrebnu povorku za Širen Abu Akleh, udarajući i ljude koji nose njen kovčeg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.