MJESTO VJEČNOG PROLJEĆA

Nekada poznati narko grad želi urbanim zelenilom ući u Ginisovu knjigu rekorda

U Medelinu trenutno postoji 767 metara kvadratnih vertikalnih vrtova, ali je cilj dostići 1.800

E. Ć. / Anadolija

15.5.2022

U Medelinu danas živi oko 2,5 miliona stanovnika - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Kolumbijski grad Medelin nastoji se upisati u Ginisovu knjigu rekorda zbog velikog broja zelenih površina i vertikalnih bašti koje okružuju javne zgrade, javlja Anadolu Agency (AA).

Grad, koji danas mnogi nazivaju mjestom vječnog proljeća, promijenio je izgled zahvaljujući svojoj ekološkoj osvijećenosti i borbi protiv zagađenja. U Medelinu trenutno postoji 767 metara kvadratnih vertikalnih vrtova, ali je cilj dostići 1.800.

Zahvaljujući velikom visećem zidu koji ima više od 36.816 biljaka i koji je u procesu proširenja na zgradu Vlade i Gradske vijećnice, u ovo područje su se vratili leptiri i ptice kojima je ranije prijetila opasnost od izumiranja.

- Ovaj zeleni zid, kao i svi zeleni koridori koje imamo u Medelinu, ima razlog za postojanje, strateški je planiran i takođe je promišljen za prolazak biološkog koridora koji fauna mora imati - izjavila je za Anadolu Agency Natalia Urego Arias koja živi u Medelinu.

Na ovaj način zeleni zid je postao bašta koja vrši termičku regulaciju objekta na prirodan način. Na terasama jedne od javnih zgrada postavljeni su solarni paneli koji omogućavaju proizvodnju više od 20 posto energije koja se dnevno troši u njoj.

Ekološka povezanost koju traži ured gradonačelnika ostvarena je kroz zelene zidove, parkove, zelene koridore, pretvarajući tako gradske prostore u mala pluća.

U Medelinu, nekada poznatom narko gradu, danas živi oko 2,5 miliona stanovnika. Grad je u posljednje vrijeme dobio niz nagrada za urbani razvoj i inovacije, a broj turista svake godine značajno raste.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.