SVETA KNJIGA MUSLIMANA

Sramotno: Danski desničar Rasmus Paludan spalio još jedan primjerak Kur'ana

Paludan, koji ima dansko i švedsko državljanstvo, nedavno je također spalio primjerke Kur'ana u gradovima Frolunda, Boras i Trolhatan u Švedskoj koje su naseljene značajnim brojem muslimana

Paludan zapalio novi primjerak Kur'ana. Anadolija

E. Ć. / Anadolija

15.5.2022

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Striktne čvrstog kursa (Stram Kurs), spalio je u subotu još jedan primjerak muslimanske svete knjige Kur'ana u prisustvu policije u švedskoj prijestolnici Štokholmu, javlja Anadolu Agency (AA).

Paludan, koji ima dansko i švedsko državljanstvo, nedavno je također spalio primjerke Kur'ana u gradovima Frolunda, Boras i Trolhatan u Švedskoj koje su naseljene značajnim brojem muslimana.

Mnogi policijski službenici, kao i nekoliko policajaca u civilu iz švedske obavještajne agencije SAPO, pratili su Paludana kako bi ga zaštitili od kontrademonstranta u naselju Hazbi u Štokholmu u kojem se nalazi velika muslimanska populacija. Paludan je također od 2017. godine spalio muslimansku svetu knjigu u nekoliko gradova u Danskoj.


Svoje provokacije je nastavio pod zaštitom policije i tokom svetog muslimanskog mjeseca ramazana ove godine u blizini muslimanskih naselja i džamija. Neredi su izbili u švedskim gradovima Malmo, Norkoping i Jonkoping, kao i u glavnom gradu Štokholmu, pri čemu je oštećeno 125 policijskih vozila, a 34 policajca povrijeđena, dok je 13 osoba privedeno.

Tokom ramazana, muslimanskog mjeseca posta, prošle godine, Paludan je također izazivao provokacije u prisustvu policije u blizini muslimanskih naselja i džamija.

Stranka "Stram Kurs" je krajnje desničarska politička stranka u Danskoj koju je 2017. osnovao danski advokat Rasmus Paludan. Stranka je gotovo isključivo povezana sa njenim osnivačem i njegovim antiislamskim aktivizmom i demonstracijama. Stranka je učestvovala na općim izborima u Danskoj 2019. godine kada je dobila 1,8 posto glasova, i ostala ispod izbornog cenzusa koji iznosi 2 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.