POTREBNA PROPUSNICA

Rusi uvode nove kontrole kretanja u Mariupolju: Put u jednom smjeru

Danas je gotovo nemoguće napustiti grad, rekao je savjetnik gradonačelnika

Mariupolj. Anadolija

A. K. / CNN

22.5.2022

Ruske snage koje kontrolišu Mariupolj počele su da traže dozvole za automobile koji ulaze i izlaze iz okupiranog ukrajinskog grada, rekao je savetnik ukrajinskog gradonačelnika tog grada, javlja CNN.

Petro Andruščenko, savjetnik, također je upozorio da se deportacije Ukrajinaca iz regiona povećavaju.

- Prema ograničenjima koja su uvedena u subotu, automobilima i putnicima koji ulaze u grad potrebne su jednokratne propusnice koje izdaje ruski komandant u Manhušu ili Vinohradneu, gradovima zapadno i istočno od okupiranog grada - rekao je Andruščenko.

Propusnice za napuštanje grada moraju se dobiti od separatističkog Ministarstva unutrašnjih poslova Donjecke Narodne Republike koje podržava Rusija.


Kontrolni punktovi

Na propusnicu se već čeka nekoliko sedmica, rekao je, a za putovanje unutar okruga bez ulaska u grad također je potrebna propusnica.

- Za one koji će posjetiti Mariupolj, zapamtite, za sada je to putovanje u jednom smjeru - upozorio je on.

Mariupolj, strateški važan lučki grad na Azovskom moru, pao je pod potpunu rusku kontrolu prošle sedmice predajom čeličane Azovstal, posljednjeg uporišta Ukrajinaca koji su branili grad.

Rusi također postavljaju više kontrolnih punktova za kontrolu putovanja u okrugu, rekao je Andruščenko.

Danas je gotovo nemoguće napustiti grad, čak ni u Berdjansk, još jedan grad koji je pod ruskom kontrolom jugozapadno od Mariupolja. 

Rusi su iz Mariupolja deportovali skoro 50.000 ljudi, rekao je on, dodajući da ukrajinske vlasti pokušavaju da otkriju gdje su poslani.


Deportovano 313 ljudi

- Situacija je veoma komplikovana - rekao je i dodao da većina ljudi odlazi bez dokumenata.

On je rekao da je 313 ljudi, uključujući 55 djece, u subotu deportovano iz Mariupolja u filtracioni logor Bezimenne.

Oko 175 osoba, uključujući 17 djece, deportovano je u subotu iz Bezimennea u Rusiju, rekao je on, a 70 ljudi, uključujući 12 djece, deportovano je sa punkta za filtriranje u selu Nikolske u Rusiju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.