BIVŠI AMERIČKI PREDSJEDNIK

Nakon masakra u Teksasu oglasio se Trump: Treba ukinuti školske zone bez oružja

Na prijedloge o poboljšanju sigurnosti u školama, Trump je rekao da bi svaka škola trebala imati samo jedan ulaz, jaku ogradu i detektore metala te dodao da bi cijelo vrijeme u svakoj školi trebao biti policajac ili naoružani čuvar

Trump: Jedini način da se zaustavi loš momak s oružjem je dobar momak s oružjem. Agencije

N. Ć. / N1

28.5.2022

Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump), u petak je utvrdio da bi Sjedinjene Američke Države trebale olakšati zatvaranje "poremećenih" ljudi i ukinuti školske zone bez oružja nakon što je ove sedmice napadač ubio 19 djece i dvije nastavnice iz teksaške škole.

U svom obraćanju na konvenciji Nacionalne udruge za oružje (NRA) u Hjustonu , to je i potvrdio.

- Jasno, moramo uveliko olakšati zatvaranje nasilnih i duševno poremećenih u psihijatrijske ustanove - poručio je Tramp.

Nakon smrtonosne pucnjave koja se desila u utorak u kojoj je 18-godišnji napadač naoružan poluautomatskom puškom AR-15 ubio 19 učenika i dvije nastavnice ponovno je u fokusu pozornosti NRA, glavni donator članova Kongresa, uglavnom republikanaca.

Trump je rekao da bi svaka škola trebala imati samo jedan ulaz, jaku ogradu i detektore metala te dodao da bi cijelo vrijeme u svakoj školi trebao biti policajac ili naoružani čuvar, zbog poboljšanja sigurnosti.

- Ne radi se o novcu. Radi se o volji. Ako SAD imaju 40 milijardi dolara za slanje Ukrajini, možemo to učiniti. Kao što stara poslovica kaže, jedini način da se zaustavi loš momak s oružjem je dobar momak s oružjem. Postojanje zla jedan je od najboljih razloga da se naoružaju građani koji poštuju zakon - poručio je Tramp.

Video snimke glavne dvorane u Hjustonu, koja može primiti oko 3600 ljudi, pokazuju da je dvorana bila otprilike napola puna dok je Tramp držao govor u petak popodne po mjesnom vremenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.