MASAKR U TEKSASU

Otvorena istraga zbog reakcije policajaca: Čekali su ispred škole, dok je Salvador Ramos ubijao djecu

Reuters navodi se da su policajci u hodniku čekali skoro sat vremena prije nego su ušli u učionicu i ubili Ramosa

Mekaru: Taktički agenti bili frustrirani nedostatkom jasnih uputa zapovjednika. Twitter

E. Ć. / Reuters

29.5.2022

Istražitelji u Teksasu utvrđuju kritične pogreške koje su napravljene u vezi smrtonosne pucnjave u školi u Uvaldeu, u kojoj je stradala 21 osoba, među kojima 19 djece kada je Salvador Ramos izvršio napad. Istražitelji će pokušati utvrditi i zbog čega je skoro 20 policajaca stajalo ispred učionice dok su djeca tražila pomoć, javlja Reuters.

Navodi se da su policajci u hodniku čekali skoro sat vremena prije nego su ušli u učionicu i ubili Ramosa. Sve su veće kritike na odgovor policije, pa su u Uvalde stigle ekipe iz Hjustona i Dalasa kako bi pomogle lokalnim snagama. Pružaju zaštitu policiji u Uvaldeu i gradonačelniku.


Reuters navodi kako se i dalje traži motiv napada, jer Salvador Ramos nije imao kazneni dosje i nije imao historiju mentalnih bolesti. Najmanje dvoje djece pozvalo je pomoć iz nekoliko susjednih učionica četvrtog razreda nakon što je Ramos u utorak ušao u školu s poluautomatskom puškom AR-15, rekao je Stiven Mekrau (Steven McCraw), direktor Teksaškog odjela za javnu sigurnost.

Poziv djevojke koja je zatražila pomoć zabilježen je u 12:03 sati. Ista djevojka je od operatera hitne pomoći zatražila da pošalju policiju u 12:43 i četiri minute kasnije. Navodi se da je iz te škole upućeno osam poziva hitnoj pomoći dok je policija čekala ispred. Taktički tim je upao u 12:51 sat i prekinuo opsadu osnovne škole Robb.


Mekaru je naglasio da je zapovjednik na licu mjesta, načelnik policijske uprave školskog okruga, pogrešno utvrdio da je Ramos zabarikadiran u školi te da djeca više nisu u opasnosti, omogućivši time policiji da se pripremi za napad. Taktički agenti granične patrole na mjestu događaja bili su frustrirani nedostatkom jasnih uputa od zapovjednika, vjerujući da je to odgodilo napore da se zaustavi napad.

Jedan izvor iz policije je rekao da je Ramos zapucao na policiji koja je ušla u učionicu škole, međutim oni su imali balistički štit. Ističe da "mrzi vjerovati da su neka od te djece mogla biti spašena da su im policajci pomogli odmah nakon što su upucana, a ne sat vremena kasnije kada su iskrvarila", prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.