VLASNIK TESLE

Procurio Maskov mail koji je šokirao zaposlene: Ako se ne pojavite, pretpostavit ćemo da ste dali ostavku

Mask je inače poznat po svojim tvrdoglavim stavovima prema poslu

Elon Mask. Agencije

H. J. I.

2.6.2022

Šef Tesle Elon Mask (Musk) naredio je zaposlenima da se vrate u kancelarije s punim radnim vremenom, izjavivši da rad na daljinu više nije prihvatljiv, piše BBC.

Najnovija naredba kontroverznog milijardera prvo je podijeljena u e-mailovima unutar kompanije, a onda i procurila na društvene mreže.

- Svi u Tesli moraju provesti minimalno 40 sati u kancelariji sedmično. Ako se ne pojavite, pretpostavit ćemo da ste dali ostavku, napisao je Mask u jednom od mailova.


Ključ za uspjeh kompanije

Dalje se navodi da bi se zaposleni trebali prijaviti na posao u jednu od glavnih kancelarija kompanije, "a ne u udaljenu poslovnicu koja nije povezana s radnim dužnostima".

Mask je dodao da će lično pregledati sve zahtjeve za izuzećem od svoje nove politike kompanije.

Također je rekao da je rad u kancelariji s punim radnim vremenom ono što kompanija traži od svojih tvorničkih zaposlenika i da je lična saradnja ključna za uspjeh kompanije.

- Naravno da postoje kompanije koje to ne zahtijevaju, ali kada su zadnji put isporučile sjajan novi proizvod? Prošlo je dosta vremena - napisao je Mask u mailu koji je procurio u javnost i kasnije podijeljen na društvenim mrežama.

Nakon što su mu se korisnici na Twitteru počeli postavljati pitanja o novoj politici kompanije, Mask je odgovorio u svom stilu:

- Ljudi koji se ne žele pridržavati novih pravila mogu se "pretvarati da rade negdje drugdje" - rekao je Mask na Twitteru, upitan o politici.


Miks dva pristupa

Kompanije u mnogim industrijama dvoume se oko toga hoće li dopustiti da se nastavi praksa rada na daljinu nakon pandemije koronavirusa.

Neki sektori, poput bankarstva, rano su signalizirali da očekuju da se zaposleni vrate u kancelariju, dok su drugi, često u tehnološkoj industriji, rekli da će dopustiti rad na daljinu na neodređeno vrijeme. Većina ih se odlučila za miks ta dva pristupa.

Popunjenost kancelarija u SAD-u je oko 43 posto, prema podacima iz Kastlea, koji koristi sisteme za pristup sigurnosnim karticama u hiljadama zgrada širom zemlje.

Mask je inače poznat po svojim tvrdoglavim stavovima prema poslu. Rijetko odlazi na godišnji odmor, a tokom kriznog perioda za Teslu prije nekoliko godina spavao je u tvornici.

- Što ste stariji, to mora biti vidljivije vaše prisustvo - napisao je u jednom od mailova o politici rada na daljinu.

- Zato sam toliko živio u tvornici: da me oni na liniji vide kako radim uz njih. Da to nisam učinio, Tesla bi odavno bankrotirala - poručio je Musk.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.