JUŽNA AFRIKA

Uhapšena bogata braća Gupta: Profitirali od bliskih veza s bivšim predsjednikom

Braća su pobjegla iz Južne Afrike nakon što je pravosudna komisija počela da ispituje njihovu umiješanost u korupciju 2018. godine

Pregovori o ekstradiciji vode se sa UAE. Agencije

A. Č. / BBC

7.6.2022

Dva brata iz bogate porodice Gupta uhapšena su u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, objavila je južnoafrička vlada.

Atul i Rajesh Gupta optuženi su u Južnoj Africi da su profitirali od svojih bliskih veza s bivšim predsjednikom Jacobom Zumom i vršili nepravedan utjecaj. Pregovori o ekstradiciji vode se sa UAE, kažu južnoafrički zvaničnici.

Braća su pobjegla iz Južne Afrike nakon što je pravosudna komisija počela da ispituje njihovu umiješanost u korupciju 2018. godine.

Koja je uloga predsjednika

Optuženi su za plaćanje finansijskog mita kako bi dobili unosne državne ugovore i uticali na moćna imenovanja u vladi.

Porodica se preselila iz Indije u Južnu Afriku 1993. godine. Također se suočavaju s optužbama za pranje novca u Indiji, gdje su poreski službenici izvršili pretres imovine  uključujući kancelariju njihove kompanije u glavnom gradu Delhiju.

Mnoge od najozbiljnijih optužbi za korupciju iznesene protiv braće rođene fokusiraju se na njihov odnos sa Jacobom Zumom, koji je bio predsjednik Južne Afrike od 2009. godine, sve dok nije bio primoran da se povuče usred oluje optužbi za korupciju devet godina kasnije.


Politička moć

Porodica Gupta je optužena da je koristila svoje bliske veze sa Zumom kako bi imala ogromnu političku moć na svim nivoima južnoafričke vlade - dobivala poslovne ugovore, utjecala na imenovanja u vladi visokog profila i prisvajala državna sredstva.

Zuma i Guptas negiraju navode.

Nakon što su braća pobjegla iz zemlje, Južna Afrika je pregovarala o sporazumu o ekstradiciji sa UAE 2021.

Vlada predsjednika Cyrila Ramaphose rekla je da se nada da će sporazum dovesti do povratka Gupta koji će se suočiti s optužbama, ali nije odmah nakon hapšenja bilo jasno da li će se braća vratiti u Južnu Afriku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.