ISPLOVILA U SAD

Rusku superjahtu zaplijenio FBI, evo i zbog čega

Kerimov je sankcionisan od strane Ministarstva finansija 2018. zbog navodnog profitiranja od ruske vlade

Jahta Amadea. AGENCIJE / REUTERS

A. O.

8.6.2022

Superjahta vrijedna 325 miliona dolara za koju američke vlasti kažu da je u vlasništvu ruskog oligarha Sulejmana Kerimova isplovila je u utorak u Sjedinjene Američke Države sa Fidžija nakon što je visoki sud te otočke države dozvolio njenu zapljenu.

Jahta Amadea od 350 stopa — opremljena heliodrom, bazenom i rezervoarom za jastoge — bila je predmet višenedeljnog spora oko vlasništva nakon što je američko Ministarstvo pravde početkom maja pokušalo da je preuzme u posjed u Lautoki na Fidžiju.

Napori zapljene bili su dio kampanje DOJ-a "KleptoCapture" za kažnjavanje ruskih milijardera kao odgovor na invaziju njihove zemlje na Ukrajinu, i posljednja u nizu sličnih akcija drugih zapadnih zemalja usmjerenih na ruske luksuzne jahte.

Kerimov je sankcionisan od strane Ministarstva finansija 2018. zbog navodnog profitiranja od ruske vlade kroz korupciju i njeno nezakonito pripajanje Krima u Ukrajini 2014. godine.




Amadea sa osam kabina napustila je Fidži dan nakon što je savezni sudija u Njujorku potpisao nalog kojim je DOJ ovlastio da zaplijeni dva aviona u vlasništvu drugog ruskog oligarha, Romana Abramoviča, čija je ukupna vrijednost veća od 400 miliona dolara.

- Sjedinjene Države su duboko zahvalne fidžijskoj policiji i tužiocima čija su upornost i posvećenost vladavini zakona omogućili ovu akciju - napisao je portparol DOJ-a Entoni Koli (Anthony Coley) u Tweetu na kojem se nalaze fotografije Amadee kako isplovljava u SAD pod novim američkim zastava.

Jahta je uklonjena sa Fidžija u roku od nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud ove zemlje naredio da javni interes zahtijeva da brod "isplovi iz voda Fidžija", jer je trošak pristajanja tamo "skupo koštao Vladu Fidžija", prema presudi prenosi Reuters.


Uplovila u vode

U odluci se navodi da je Amadea "uplovila u vode Fidžija bez ikakve dozvole i najvjerovatnije kako bi izbjegla krivično gonjenje od strane Sjedinjenih Država".

Amadea ima operativne troškove između 25 i 30 miliona dolara godišnje, prema FBI-u. Vlada Fidžija je plaćala te troškove tokom pravne borbe oko zapljene.

Jahta je registrovana na Millemarin Investments, koja je tvrdila da Kerimov nije vlasnik broda i protivila se zaplijeni na sudu u Fidžiju.

Advokat Millemarina, Fejzal Hanif (Feizal Haniff), tvrdio je da je pravi vlasnik jahte drugi Rus, Eduard Kudainatov (Khudainatov), bivši izvršni direktor državne naftne i gasne kompanije Rosnjeft. Kudainatov nije meta sankcija SAD ili Evropske unije.

Hanif je također tvrdio da SAD nemaju jurisdikciju da zaplijene brod na Fidžiju dok se pitanje vlasništva ne riješi tamo na sudu.

Kudainatov je u dokumentima također naveden kao vlasnik druge superjahte, Šeherezade, čija je vrijednost 700 miliona dolara. Šeherezada je povezana s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je, kao i Kerimov, meta američkih sankcija.


Prljavi novac

Italijanska vlada zaplijenila je Šeherezadu prošlog mjeseca u luci Marina di Karara (Carrara).

FBI je u sudskom podnesku naveo da činjenica da je Kudainatov naveden „kao vlasnik dvije najveće zabilježene superjahte, obje povezane sa sankcioniranim pojedincima, sugerira da se Kudainatov koristi kao čist, nedozvoljen vlasnik slame da bi prikrio pravi stvarni vlasnici.”

Prošlog mjeseca, kada su SAD prvi put pokušale zaplijeniti Amadeu, zamjenica državnog tužioca Lisa Monako napisala je da je ranije "upozorila da je odjel bacio oko na svaku jahtu kupljenu prljavim novcem".

- Ova zapljena jahte treba da kaže svakom korumpiranom ruskom oligarhu da se ne može sakriti, čak ni u najudaljenijem dijelu svijeta - napisao je Monako.

Dodao će da že upotrijebiti sva sredstva za provođenje sankcija uvedenih kao odgovor na ničim izazvan i neopravdani rat Rusije u Ukrajini, piše cnbc.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.