VISOK NIVO NAPETOSTI

Iran isključuje UN kamere u nuklearnim postrojenjima, moguć prekid pregovora

Grosi je već upozorio da bi Iran bez kamera mogao napraviti centrifuge i premjestiti ih na nepoznate lokacije

Rafael Grosi. Agencije

A. K.

10.6.2022

Iran je započeo proces uklanjanja 27 nadzornih kamera s nuklearnih lokacija širom zemlje, izjavio je direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, Rafael Grosi (Grossi).

Razvoj događaja dolazi nakon što je odbor guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju osudio Teheran jer nije pružio "vjerodostojne informacije" o nuklearnom materijalu koji je je pronađen na tri neprijavljena mjesta u zemlji.


Ozbiljan izazov

Objava je uslijedila nakon višemjesečnog ćorsokaka u pregovorima usmjerenim na obnovu nuklearnog sporazuma Islamske Republike sa svjetskim silama iz 2015. godine. Napetosti su i dalje visoke na širem Bliskom istoku zbog kolapsa sporazuma jer američke sankcije i rastuće globalne cijene hrane guše posrnulu iransku ekonomiju, vršeći dodatni pritisak na vladu i narod.

- Ovo, naravno, predstavlja ozbiljan izazov za našu sposobnost da tamo nastavimo raditi - upozorio je Grosi


Ranije zaprijetili

Dodao je da ako se ne može postići dogovor da se kamere vrate za tri do četiri sedmice, "to bi bio fatalan udarac" iranskom nuklearnom sporazumu. Grosi je već upozorio da bi Iran bez kamera mogao napraviti centrifuge i premjestiti ih na nepoznate lokacije.

Iran nije odmah priznao da uklanja 27 kamera, iako je ranije zaprijetio da bi mogao poduzeti još kaznenih mjera. Državni mediji objavili su u četvrtak snimak radnika koji isključuju dvije kamere IAEA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.