KORISTIO LAŽNI IDENTITET

Ruski špijun se pokušao infiltirati u Hag, treba početi raditi pripravnički staž

Pretvarao se da je brazilski državljanin Viktor Muler Fereira, dok je zapravo njegovo pravo ime Sergej Vladimirovič Čerkasov

Uhapšen ruski špijun u Nizozemskoj. Ilustracija

H. J. I.

16.6.2022

Nizozemska obavještajna služba otkrila je da je špijun koji radi za rusku Vojnu obavještajnu službu (GRU), koristio lažni brazilski identitet kako bi putovao iz Brazila u Nizozemsku. 

Špijun je trebao započeti sa obavljanjem pripravničkog staža u Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), što bi značilo da bi imao pristup zgradi i sistemima MKS-a, prenosi BBC.


Mogao utjecati na krivične postupke

On je zadržan po dolasku u Nizozemsku i vraćen u Brazil.

- Da je obavještajni oficir uspio u ostvarivanju zaposlenja unutar MKS-a, on bi bio u mogućnosti prikupljati obavještajne podatke i pokušati regrutovati izvore, kojima bi onda omogućio da pristupe digitalnim sistemima MKS-a. Mogao je čak i utjecati na krivične postupke Međunarodnog krivičnog suda  - navedeno je u saopćenju Obavještajne službe Nizozemske.

Istakli su kako bi špijun, da je uspio u svojim namjerama, mogao ruskoj Vojnoj obavještajnoj službi pružiti sve potrebne podatke kako bi Rusija u svakom trenutku imala uvid u rad suda.


Špijun je bio "ilegalac"

Špijun je bio "ilegalac", posebna vrsta duboke obmane za koju je specijalizirana Rusija.

Pretvarao se da je brazilski državljanin Viktor Muler Fereira (Muller Ferreira), rođen 4. aprila 1989. godine, dok je zapravo njegovo pravo ime Sergej Vladimirovič Čerkasov (Sergey Vladimirovich Cherkasov), a rođen je 11. septembra 1985.

Čerkasov je koristio dobro konstruiran identitet kojim je mogao prikriti sve svoje veze sa Rusijom, a posebno sa GRU-om.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.