ALEKSANDAR LUKAŠENKO

Predsjednik Bjelorusije prijeti Zapadu: Ako se usudite napasti nas, odgovor će biti momentalan

Lukašenko je, govoreći uoči bjeloruskog Dana nezavisnosti, izjavio kako je naredio svojim oružanim snagama da gađaju "središta odlučivanja" zapadnih prijestolnica u slučaju napada na Bjelorusiju

Lukašenko: Odgovor će biti nedvosmislen. Twitter

E. Ć.

3.7.2022

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko (Alexandar Lukashenko) zaprijetio je vojnom odmazdom svakome ko napadne njegovu zemlju jer rastu napetosti oko rata u Ukrajini, prenosi Hina pozivajući se na Beltu.

Lukašenko je, govoreći uoči bjeloruskog Dana nezavisnosti, izjavio kako je naredio svojim oružanim snagama da gađaju "središta odlučivanja" zapadnih prijestolnica u slučaju napada na Bjelorusiju, poručivši "ne dirajte nas i mi nećemo dirati vas".

- Ako se samo usudite napasti, kao što oni planiraju, na jugu Gomel ili rafineriju nafte Mozyr, zračnu luku, uzletišta u Luninetsu ili Brestu, odgovor će biti momentalan. U jednoj sekundi! Imamo čime odgovoriti - zaprijetio je Lukašenko.

On je istakao "kako će odgovor biti nedvosmislen".

Uprkos činjenici da je Rusija bila ta koja je započela rat u Ukrajini, Moskva i njen vjerni saveznik Minsk opetovano se pokušavaju prikazati kao žrtve navodne neprijateljske politike Zapada i NATO-a. Brojni analitičari su navodili kako postoji mogućnost da se Bjelorusija službeno priključi Rusiji u ratu.

Inače, Lukašenko je priznao da su u prvim danima invazije ruski projektili ispaljeni na Ukrajinu s bjeloruskog teritorija.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.