KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnica MMF-a: Ova godina će biti teška, a iduća bi mogla biti još teža

Nalazimo se u jako uzburkanim vodama, istakla je

Kristalina Georgieva. Agencije

H. J. I.

7.7.2022

Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva rekla je da su se prognoze za svjetsku ekonomiju "znatno pogoršale" od aprila, dodavši da, s obzirom na povećanu opasnost, ne može odbaciti mogućnost globalne recesije u sljedećoj godini.

Georgieva je rekla da će MMF u predstojećim sedmicama treći put ove godine sniziti svoju prognozu ekonomskog rasta za 2022. godinu, dodavši da ekonomisti MMF-a još finaliziraju nove brojke.

Očekuje se da će MMF objaviti novu prognozu za 2022. i 2023. krajem jula, nakon što je u aprilu snizio prognozu rasta za gotovo puni postotni bod. 


- Izgledi su se od naše zadnje procjene u aprilu znatno pogoršali. Nalazimo se u jako uzburkanim vodama - rekla je u razgovoru za Reuters, navodeći širenje inflacije u svijetu, znatniji rast kamatnih stopa, usporavanje kineskoga ekonomskog rasta i eskalaciju sankcija povezanih s ratom koji Rusija vodi u Ukrajini.

Na pitanje može li odbaciti mogućnost globalne recesije, odgovorila je da je "opasnost sada tako velika da je ne možemo odbaciti." U ovoj će godini biti teško, dodala je, ali u 2023. moglo bi biti još teže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.