LJETOVALIŠTE ŠARM EL ŠEIK

Dječak od šest godina preminuo zbog trovanja hranom na odmoru u Egiptu

Njegov otac Antonio je u kritičnom stanju

Porodica je trebala da provede dvije sedmice na Crvenom moru. Agencije

H. J. I.

7.7.2022

Putovanje u Egipat pretvorilo se u noćnu moru za porodicu Mirabile iz Palerma na Siciliji.

Šestogodišnji Andrea je preminuo od trovanja hranom u ljetovalištu Šarm el Šeik, a njegov otac Antonio je u kritičnom stanju.

Porodica je trebala da provede dvije sedmice na Crvenom moru, kada se Andrea iznenada razbolio.

- Moj nećak je morao stalno da povraća, umro je u roku od 36 sati - kaže Roberto Manosperti, brat dječakove 35-godišnje majke, portalu "Giornale di Sicilia", prenose Vijesti.ba.

Rosalia Manosperti, u četvrtom mjesecu trudnoće, još uvijek je u Egiptu. Ona također ima blage simptome trovanja hranom i nalazi se u bolnici.


Andrea je umro prije dolaska u bolnicu

Kako je Andrei postajalo sve gore i gore, porodica Mirabile je otišla u obližnju ordinaciju.

- Tamo su mu dali fiziološku otopinu i tri tablete za liječenje trovanja hranom. Onda su se njih troje vratili u hotel - nastavlja Roberto Manosperti. Međutim, simptomi nisu nestali. Andrea i njegov otac su nastavili da povraćaju, uključujući i subotu ujutro. Zato je njegova sestra ponovo pozvala doktora, koji ih je savjetovao da se vrate na pregled poslijepodne. 

U međuvremenu, Andreino stanje se toliko pogoršalo da je njegova majka morala da pozove hitnu pomoć. Njen sin je oživljavan u bolnici više od sat vremena.

- Ljekari u hitnoj pomoći nisu mogli ništa više da urade - kaže čovjek. Otac djeteta je u tom trenutku bio bez svijesti, sa simptomima zatajenja bubrega. Doktori su također ustanovili da Antonio Mirabil ima problema sa disanjem.



Otvorena istraga

Egipatsko pravosuđe je sada otvorilo istragu o smrti malog Andree i naložilo obdukciju tijela djeteta.

- Ali rečeno nam je da će biti potrebni mjeseci da rezultati budu dostupni - kaže Manosperti.

Njegova sestra je bila "očajna". Zahvaljujući intervenciji italijanskog Ministarstva inostranih poslova, muškarac je uspio da zadrži trudnu Rozaliju u bolnici.

- Bojimo se da ih ostavimo same.

Nadležni u Italiji trenutno pokušavaju da osiguravajuća kompanija iznajmi privatni let za Siciliju za 35-godišnjaka. Kako prenosi Corriere della Sera, putovanje bi trebalo da košta najmanje 35.000 eura.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.