PREDSJEDNIK SAD

Bajden potpisao naredbu za zaštitu mogućnosti abortusa

aredba obuhvata mjere za zaštitu pristupa medikamentima za abortus i sredstvima za kontracepciju, zaštitu od kazne za žene koje radi abortusa moraju da pređu iz jedne države SAD u drugu, i korake za zaštitu privatnosti

Prilikom potpisivanja naredbe. Twitter

E. Ć.

8.7.2022

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) potpisao je danas izvršnu naredbu za zaštitu mogućnosti abortusa i kontracepcije.

Bajden je naredbu potpisao poslije skoro dvije sedmice nakon što je Vrhovni sud oborio presudu u slučaju Rou protiv Vejda iz 1973. godine, kojom je garantovano ustavno pravo na abortus u Sjedinjenim Američkim Državama.

Odluka suda omogućila je svakoj američkoj državi da sada sama odluči da li će i pod kojim uslovima dozvoliti abortuse. Bajden je osudio presudu Vrhovnog suda, koju su naprotiv oduševljeno pozdravili konzervativci i aktivisti koji se protive pobačaju.

Naredba obuhvata mjere za zaštitu pristupa medikamentima za abortus i sredstvima za kontracepciju, zaštitu od kazne za žene koje radi abortusa moraju da pređu iz jedne države SAD u drugu, i korake za zaštitu privatnosti.

Prema Bajdenovoj naredbi, državni tužilac SAD i pravni savjetnik Bijele kuće sastat će se sa privatnim advokatima koji rade pro bono, i organizacijama za zaštitu javnog interesa, kako bi podstakli pravno zastupanje onih koji traže ili nude usluge u vezi sa reproduktivnim zdravljem.

Inače, nakon presude Vrhovnog suda najmanje devet američkih država uvelo je skoro potpunu zabranu abortusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.