KONAČNA ODLUKA

Kanada vraća popravljene ruske turbine Njemačkoj, neophodne za rad Sjevernog toka 1

Kanadska vlada, koja izdaje dozvolu za izuzimanje povrata turbina iz svojih sankcija Rusiji, rekla je da će taj potez podržati "sposobnost Evrope da pristupi pouzdanoj i pristupačnoj energiji dok nastavljaju prijelaz s ruske nafte i plina"

Turbine će biti vraćene Njemačkoj. Ilustracija

H. J. I.

10.7.2022

Kanada će odobriti ukidanje sankcija na povrat popravljenih ruskih turbina Njemačkoj, kojoj su potrebne za održavanje rada plinovoda Sjeverni tok 1, najavio je kanadski ministar prirodnih resursa.

Kanadska vlada, koja izdaje dozvolu za izuzimanje povrata turbina iz svojih sankcija Rusiji, rekla je da će taj potez podržati "sposobnost Evrope da pristupi pouzdanoj i pristupačnoj energiji dok nastavljaju prijelaz s ruske nafte i plina".


Najavili da će proširiti sankcije

Kanada je također najavila da će proširiti sankcije protiv ruskog energetskog sektora na industrijsku proizvodnju.

Nove kanadske sankcije "primjenjivat će se na kopneni i cjevovodni transport i proizvodnju metala i prijevoza, kompjuterske, elektroničke i električne opreme, kao i mašina"..

Kanada je dodala da će "u nedostatku potrebne opskrbe prirodnim plinom, njemačka ekonomija pretrpjeti značajne poteškoće, a sami Nijemci bit će u opasnosti da neće moći grijati svoje domove kako se približava zima."

Njemačka vlada, potvrdila je u petak da je primila pozitivan signal iz Kanade u vezi s turbinama potrebnim za održavanje Sjevernog toka 1. Turbine bi prvo bile poslane u Njemačku, koja će ih potom isporučiti ruskoj državnoij kompaniji Gazprom, rekao je vladin izvor za Reuters ranije ove sedmice.


Smanjen kapacitet duž plinovoda

Ruski Gazprom smanjio je kapacitet duž plinovoda Sjeverni tok 1 na samo 40 posto uobičajenih razina prošlog mjeseca, navodeći kao razlog odgođeni povrat opreme koju servisira njemački Siemens Energy u Kanadi. Kremlj je u petak rekao da će povećati isporuke plina Evropi ako turbina bude vraćena.

Ukrajina se usprotivila predaji turbina od strane Kanade Gazpromu i Kijev vjeruje da bi se takvim potezom izigrali sankcije Rusiji, rekao je u četvrtak izvor ukrajinskog ministarstva energetike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.