SJEVERNA MAKEDONIJA

U Skoplju održan Marš mira u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Događaju, u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNS) Sjeverne Makedonije, pod pokroviteljstvom Bošnjačkog demokratskog saveza (BDS), prisustvovala je i ministrica odbrane Sjeverne Makedonije Slavjanka Petrovska

H. J. I.

12.7.2022

U Skoplju održan Marš mira - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Udruženja Bošnjaka u Sjevernoj Makedoniji u ponedjeljak su, 11. jula, u Skoplju organizovali Marš mira u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, kojem su prisustvovali brojni građani različnih etničkih zajednica u Sjevernoj Makedoniji.


Tradicionalni marš u čast žrtvama

Događaju, u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNS) Sjeverne Makedonije, pod pokroviteljstvom Bošnjačkog demokratskog saveza (BDS), prisustvovala je i ministrica odbrane Sjeverne Makedonije Slavjanka Petrovska.

Predsjednik BNS-a Dževad Hot rekao je da se tradicionalni marš održava u čast žrtvama kako bi se poslala snažna poruka cijelom svijetu.

- Kako bismo poslali poruku iz srca Skoplja cijelom svijetu, cijelom čovječanstvu, marširali smo ulicama Skoplja s porukom "Nikad, nigdje i nikome ne treba da se dogodi ono što se dogodilo Bošnjacima u Srebrenici". Dobro je što je sve više mladih u našem tradicionalnom pohodu za Srebrenicu, važno je da mladi znaju svoju historiju, jer ko ne poznaje historiju ne može graditi budućnost - rekao je Hot.


Informativni i kulturni događaji

Odbor za odnose među zajednicama, koji je stalno radno tijelo Skupštine Sjeverne Makedonije, održao je prošle sedmice komemorativnu sjednicu povodom obilježavanja 11. jula, Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, kojoj je prisustvovao i predsjednik Sobranja Talat Kshaferi (Xhaferi).

Bošnjaci u Sjevernoj Makedoniji godinama unazad su nizom informativnih i kulturnih događaja odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.