ZVANIČNA POSJETA

Fon der Lejen posjetila Skoplje: Makedonci zaslužuju da vide svoju zemlju kako napreduje na putu ka članstvu

Sjeverna Makedonija je pravi i pouzdan partner, rekla je predsjednica Evropske komisije

Ursula fon der Lejen. ANADOLIJA

A. O.

14.7.2022

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lejen (von der Leyen) boravi u zvaničnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji.

Ona se sastala sa liderima ove zemlje i obratila Sobranju koje danas raspravlja o francuskom prijedlogu za rješavanje spora između te zemlje i Bugarske, a koji blokira početak pregovora Skoplja s Evropskom unijom (EU).

Sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim Ursula se sastala danas poslijepodne.

S njim je razgovarala o pregovaračkom okviru, a dvoje zvaničnika su potvrdili da će, ukoliko prijedlog bude prihvaćen, doći do konkretnih pregovora između Skoplja i Brisela.


Zaštita jezika i identiteta

Pendarovski je rekao da EU treba poštovati i garantirati zaštitu makedonskog jezika i identiteta.

On je potvrdio stav da će prihvatanje francuskog prijedloga omogućiti deblokadu evropskog puta njegove zemlje i otvariti prvu fazu pristupnih pregovora, što će biti pozitivan impuls za reformski proces i napredak u Sjevernoj Makedoniji.

Predsjednica EK također je održala sastanak i s premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

- Na sastanku je zaključeno da je sada trenutak koji Sjeverna Makedonija treba iskoristiti kako bi prihvatila evropski prijedlog, što dalje znači održavanje prve međuvladine konferencije i početak pregovora za članstvo u EU-u - navodi se u saopćenju Vlade.

Fon der Lejen je tom prilikom ponovila da je Sjevernoj Makedoniji i Zapadnom Balkanu mjesto u EU-u i da je to "jedini put koji vodi u bolju budućnost za sadašnje i nadolazeće generacije".

Predsjednica EK-a se također obratila Parlamentu Sjeverne Makedonije koji danas raspravlja o prijedlogu pregovaračkog okvira. Sjednici prisustvuju i poslanici opozicije koja odbija prijedlog i "ultimatum".

Kovačevski i Fon der Lejen ponovo su naglasili da makedonski identitet, kultura, istorija i jezik nisu ugroženi pomenutim prijedlogom.


Korak naprijed

Fon der Lejen je po dolasku u Skoplje poručila da Sjeverna Makedonija mora napraviti odlučan korak naprijed.

- Sretna sam što sam danas u Skoplju. Sjeverna Makedonija je pravi i pouzdan partner. Narod Sjeverne Makedonije pokazao je svoju privrženost vrijednostima Evropske unije. Oni zaslužuju da vide svoju zemlju kako napreduje na putu ka članstvu. Sada je na Sjevernoj Makedoniji da napravi odlučujući korak naprijed", napisala je ona na Twitteru.

Francuski prijedlog je dokument koji bi trebao dovesti do ukidanja dvogodišnjeg veta Bugarske kojim je bio blokiran početak pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije.

Prijedlogu se protivi opoziciona VMRO-DPMNE, navodeći da sadrži "sve bugarske zahtjeve u oblasti jezika, istorije i identiteta".

Sjeverna Makedonija ima status kandidata za članstvo u EU-u već 17 godina i dobila je "zeleno svjetlo" 2020. godine za početak pregovora o pristupanju, iako nije bio određen tačan datum za početak pregovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.