OGLASIO SE MINISTAR

Vang Ji: Sve strane moraju naučiti lekcije iz ukrajinske krize

Uvijek smo nepokolebljivo i istrajno promovisali mirovne pregovore, kazao je ministar vanjskih poslova Kine

Vang Ji. ANADOLIJA / AGENCIJE

A. O. / Anadolija

18.7.2022

Ministar vanjskih poslova Kine Vang Ji (Wang Yi) izjavio je da sve strane moraju naučiti teške lekcije iz ukrajinske krize.

- Osim što je ozbiljno uticala na Evropu, ukrajinska kriza je proizvela negativan efekat prelivanja koji se širi svijetom. Radi dugoročnih interesa, sve strane treba da istraže izgradnju uravnotežene, efikasne i održive evropske sigurnosne arhitekture za postizanje trajnog mira i sigurnosti - rekao je ministar vanjskih poslova Kine Vang Ji u telefonskom razgovoru s mađarskim kolegom Piterom Zijartom (Peterom Szijjartom) u nedjelju navečer.

Vang je također ponovio da Kina nije strana u ukrajinskoj krizi, misleći na kritike upućene Pekingu zbog njegovog odbijanja da direktno osude ruski rat protiv Ukrajine.


Ulje na vatru

- Nismo stajali ni na čijoj strani, niti ćemo dolivati ulje na vatru. Uvijek smo nepokolebljivo i istrajno promovisali mirovne pregovore - rekao je on.

Tokom razgovora, Zijarto je rekao da Kina nikada nije bila suparnik Evropi, već partner koji donosi mogućnosti saradnje, navodi kinesko ministarstvo vanjskih poslova.


Ekonomski i finansijski izazovi

On je obavijestio Vanga o trenutnoj situaciji u Evropi, posebno o ekonomskim i finansijskim izazovima s kojima se Mađarska suočava zbog prelivanja ukrajinske krize.

- Mađarska će se nastaviti posvećivati promicanju saradnje između EU i Kine koju karakteriše uzajamno poštovanje, pravičnost i obostrana korist - rekao je Zijarto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.