PREMIJER ITALIJE

Mario Dragi podnio ostavku: "Hvala vam za saradnju koju smo ostvarili tokom protekloga perioda"

Ostavka dolazi nakon što su koalicioni partneri izglasali nepovjerenje Dragiju u srijedu u Senatu

Mario Dragi. AGENCIJE

A. O.

21.7.2022

Premijer Italije Mario Dragi (Draghi) predsjedniku države Serhiju Matarelu (Sergiu Mattarellu) podnio je ostavku jutros nakon što je nekoliko ključnih stranaka koalicije sinoć bojkotiralo izglasavanje povjerenja vladi.

- Hvala vam za saradnju koju smo ostvarili tokom protekloga perioda. Nakon glasanja u Parlamentu sinoć, tražio sam da se suspendira zasjedanje jer sam bio na putu ka predsjedniku kako bih iskomunicirao svoje namjere - rekao je Dragi zastupnicima.

Podnošenje ostavke gurnut će treću najveću EU ekonomiju u period političkih previranja.

Ostavka dolazi nakon što su koalicioni partneri izglasali nepovjerenje Dragiju u srijedu u Senatu, što je zapravo značilo da je vlada pala.

Dragijeva uloga premijera pomogla je stabilizaciji Italije, kao i ulozi te zemlje u Evropi.

Iako je pobijedio na izborima, ljevičarski Pokret pet zvijezda, jedna od stranaka u koalicionoj vladi, rekao je da neće učestvovati u daljem radu. Vladajuća stranka Lega i Forza Italia također su rekle da neće učestvovati u radu aktuelne vlade.

Bivši šef Evropske centralne banke (ECB), Draghi je postao šesti premijer Italije kada je preuzeo dužnost od Giuseppea Contea iz 5SM u februaru 2021. godine.

Analitičari su ranije prognozirali da će odlazak Draghija s funkcije destabilizirati Evropu.

Gradonačelnici 110 talijanskih gradova te brojne sindikalne organizacije ranije su potpisale su pismo u kojem se traži od Draghija da ostane na ovoj funkciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.