POTVRDIO PORTPAROL

Peskov: Napadi na Odesu nisu prepreka za izvoz žitarica

Meta napada je isključivo vojna infrastruktura koja nikako nije povezana s infrastrukturom potrebnom za provedbu sporazuma o izvozu žitarica, kazao je Peskov

Dmitrij Peskov. AGENCIJE

A. O. / Al Jazeera

25.7.2022

Iz Kremlja su danas saopćili da ruski napadi na Odesu nisu prepreka izvozu ukrajinskih žitarica i provedbi sporazuma potpisanog pod okriljem UN-a.

- Meta napada je isključivo vojna infrastruktura koja nikako nije povezana s infrastrukturom potrebnom za provedbu sporazuma o izvozu žitarica - rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov (Dmitry).


Potpisan sporazum

- Stoga to ne može niti mora ometati utovar tereta - dodao je Peskov.

Ruska vojska u subotu je bombardirala Odesu, ključnu za trgovinu ukrajinskih žitarica, a rusko ministarstvo odbrane objavilo je da je cilj široko osuđivanih raketnih napada na tu crnomorsku luku bio uništiti oružje isporučeno Ukrajini iz Sjedinjenih Američkih Država.

Bombardiranje je uslijedilo dan nakon što su u petak u Istanbulu Rusija i Ukrajina pod pokroviteljstvom UN-a potpisali sporazum koji predviđa uspostavu “sigurnih koridora” za plovidbu trgovačkih brodova Crnim morem, a Moskva i Kijev obavezali su se da ih neće napadati.


Olakšati izvoz

Ugovor će omogućiti izvoz 20 do 25 miliona tona žitarica blokiranih u Ukrajini i olakšati izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda, što će umanjiti opasnost svjetske prehrambene krize, napose u Africi.

Rusija je dobila garancije da se zapadne sankcije neće ni direktno ni indirektno primjenjivati na njen izvoz gnojiva i prehrambenih proizvoda, prenosi Al Jazeera.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.