ERDOANOV PORTPAROL

Kalin o izvozu žitarica iz Ukrajine: Brodovi su natovareni i spremni su da krenu

Postoji velika vjerovatnoća da će prvi brod moći krenuti sutra ujutru ako se sve reguliše do večeras, rekao je Kalin

Izvoz žita u Ukrajini. AGENCIJE

A. O.

31.7.2022

Portparol turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) potvrdio je danas da postoji "velika vjerovatnoća" da bi prvi brod s ukrajinskim žitaricama mogao sutra ujutru, 1. avgusta, da krene iz luke Odese u Ukrajini, prema odredbama sporazuma koji je potpisan 22. jula s Rusijom.

- Postoji velika vjerovatnoća da će prvi brod moći krenuti sutra ujutru ako se sve reguliše do večeras - rekao je Ibrahim Kalin u intervjuu za privatnu televiziju Kanal sedam, prenijela je agencija AFP.


- Pripreme su stigle do tačke koja bi omogućila kretanje brodova iz luke Odese. Brodovi su natovareni i spremni su da krenu, ali je potrebna dobra logistička koordinacija - dodao je on.

Ankara je objavila da je nastavak izvoza također bila tema razgovora između turskog ministra odbrane i ukrajinskih ministara odbrane i infrastrukture.


Kontrola izvoza

- Planirano da transport počne u najkraćem roku - navelo je tursko ministarstvo u saopćenju.

Zajednički koordinacioni centar (CCC) zadužen za kontrolu izvoza ukrajinskih žitarica ka Crnom moru zvanično je otvoren u srijedu u Istanbulu u skladu sa sporazumima potpisanim 22. jula.

Turska je 27. jula 2022. otvorila zajednički koordinacioni centar za ukrajinski izvoz žitarica čiji je cilj obnavljanje isporuka prvi put od februarske invazije Rusije na Ukrajinu.


Ukidanje blokade

Sporazum o ukidanju blokade, prvi značajniji sporazum između ukrajinske i ruske strane od početka sukoba, ima za cilj da ublaži svjetsku prehrambenu krizu u kojoj su cijene skočile u nekim od najsiromašnijih zemalja na svijetu.

Koordinacioni centar treba da registruje i prati trgovačke brodove koji učestvuju u konvojima, osigura da se preko interneta i satelita prate, izvrši inspekciju brodova u trenutku utovara u ukrajinskim lukama i pri njihovom dolasku u turske luke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.