PREDSJEDNIK SE OGLASIO

Erdoan: Sporazum o izvozu ukrajinskog žita važan diplomatski uspjeh

Svi prihvataju da su koraci poduzeti u prevazilaženju ukrajinske krize oko žitarica, koju svijet pomno prati, zasluga naše države poručio je Erdoan

Redžep Tajip Erdoan. ANADOLIJA

A. O. / Anadolija

1.8.2022

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine koji su potpisali Turska, Rusija, Ukrajina i UN rezultat je diplomatskog uspjeha Ankare.

- Svi prihvataju da su koraci poduzeti u prevazilaženju ukrajinske krize oko žitarica, koju svijet pomno prati, zasluga naše države - rekao je Erdoan u obraćanju nakon sjednice kabineta u Ankari, turskoj prijestolnici.


Sigurnost ruta

- Ovaj poduhvat, započet pod vodstvom naše države, važan je diplomatski uspjeh - dodao je Erdoan.

Njegova izjava je uslijedila nakon što je prvi brod natovaren žitaricama otplovio iz ukrajinske luke Odesa (Odessa) za Liban ranije u ponedjeljak.

Očekuje se da će brod biti u Istanbulu 2. augusta, odakle će nastaviti put prema Libanu nakon određenih provjera u turskoj metropoli. Brod, pod zastavom Sierra Leona, natovaren je kukuruzom.

Uz posredovanje Turske i UN-a, Ukrajina i Rusija u Istanbulu potpisale su 22. jula sporazum o obnovi ukrajinskih isporuka žitarica iz crnomorskih luka. Prema dogovoru, uspostavljen je koordinacioni centar za provođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta.


Globalne cijene

Erdoan je još istakao da vlasti u Turskih pažljivo prate i dešavanja u vezi sa globalnim cijenama.

- Pomno pratimo manipulacije onih koji iskorištavaju neravnotežu u globalnim cijenama, od automobila, stanova, pa sve do hrane i elektronike - kazao je turski predsjednik.

Poručio je također da su prihodi od turizma u Turkiye ove godine premašili njihova očekivanja i planove.

- Podaci iz prve polovine godine ukazuju na to da ćemo 2022. zatvoriti sa 47 miliona turista i 37 milijardi dolara prihoda od turizma, što je iznad naših ciljeva - rekao je Erdoan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.