ODRŽAO PRESS KONFERENCIJU

Kirbi: Nema razloga da Kina koristi posjetu Pelosi Tajvanu za eskalaciju tenzija

Dodao je kako predsjednik SAD Džo Bajden poštuje odluku Pelosi

Džon Kirbi. Screenshot

H. J. I.

2.8.2022

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Džon Kirbi (John Kirby) izjavio je da predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) poštuje odluku predsjedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy) o posjeti Tajvanu.

Dodao je kako nema potrebe da Kina izaziva tenzije zbog posjete Pelosi Tajvanu.

- Nema razloga da Kina koristi savršeno legitimnu i dosljednu posjetu Pelosi Tajvanu za eskalaciju tenzija ili izazivanje krize ili konflikta - rekao je Kirbi.


Kina je prethodno pozvala američkog ambasadora u Pekingu zbog dolaska predsjedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi na Tajvan.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine rano u srijedu po lokalnom vremenu uložilo je protestnu notu američkom ambasadoru Nikolasu Burnsu (Nicholas Burns) zbog nenajavljene posjete Pelosi Tajvanu.


- Priroda posjete Pelosi je izuzetno zlobna, a posljedice su vrlo ozbiljne - rekao je ambasadoru Burnsu zamjenik ministra vanjskih poslova Kine Ksi Feng (Xie).


- Sjedinjene Američke Države moraju platiti cijenu za svoju grešku. Kina će poduzeti neophodne i odlučne kontramjere - rekao je Ksi američkom ambasadoru, a objavio je kineski dnevnik "Global Times".


Posjetu Pelosi je nazvao "bezobzirnim potezom", te je Burnsu kazao da je SAD trebao "spriječiti Pelosi da postupi protivno historijskom trendu, ali umjesto toga je bio u dogovoru s njom, što pogoršava napetost u Tajvanskom moreuzu i ozbiljno šteti kinesko-američkim vezama."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.