KANZAS

Velika pobjeda grupa koje se zalažu za pravo na izbor: Zaštititi prava na abortus

Bio je to prvi izborni test oko ovog pitanja otkako je američki Vrhovni sud dozvolio državama da zabrane ovu ljekarsku proceduru

Građani su velikom većinom rekli da ne žele mijenjati ustav Kansasa. TWITTER

A. O. / CNN

3.8.2022

Konzervativna savezna američka država Kanzas odlučila je na referendumu da zaštiti pravo na abortus u velikoj pobjedi aktivista koje se zalažu za pravo žene na izbor, javlja CNN.

Građani su velikom većinom rekli da ne žele mijenjati ustav Kansasa kako bi ženama oduzeli pravo na abortus.

Bio je to prvi izborni test oko ovog pitanja otkako je američki Vrhovni sud dozvolio državama da zabrane ovu ljekarsku proceduru.

Da je glasanje otišlo u suprotnom smjeru, zakonodavci su mogli krenuti u daljnje ograničavanje ili zabranu abortusa u toj saveznoj državi.

Mičigen (Michigan), Arizona, Misuri (Missouri) i sjeverozapadna država Vašington (Washington) također su održali izbore za Kongres u utorak.

U igri su bile dvije od najžešćih utrka u zemlji za guvernera i Senat koje bi mogle odrediti koja će stranka kontrolirati gornji dom Kongresa sljedeće godine.

Takozvani primarni izbori također su bili test jačine uticaja bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Trumpa) u Republikanskoj stranci, jer je on nagovijestio i mogući treći pokušaj da uđe u Bijelu kuću 2024. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.