RASTE BROJ SLUČAJEVA

Bajdenova administracija proglasila majmunske boginje vanrednom situacijom

Saopštenje Sjedinjenih Država dolazi nakon deklaracije Svjetske zdravstvene organizacije od 23. jula da majmunske boginje predstavljaju "vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja"

SAD proglasile majmunske boginje vanrednom situacijom. Ilustracija

H. J. I.

4.8.2022

Bijela kuća je u četvrtak proglasila majmunske boginje vanrednom situacijom u javnom zdravstvu jer virus nastavlja da se širi zemljom.

Sekretar za zdravstvo Ksavijer Besera objavio je to, navodeći porast slučajeva širom SAD i rastuću zabrinutost u vezi sa pristupom liječenju virusa.


- Spremni smo da podignemo svoj odgovor na sljedeći nivo u rješavanju ovog virusa i pozivamo svakog Amerikanca da ozbiljno shvati majmunske boginje i preuzme odgovornost da nam pomogne da se uhvatimo u koštac sa ovim virusom - rekao je Besera tokom brifinga sa medijima i zvaničnicima.


Saopštenje Sjedinjenih Država dolazi nakon deklaracije Svjetske zdravstvene organizacije od 23. jula da majmunske boginje predstavljaju "vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja". Više od 25.000 slučajeva zabilježeno je u srijedu u 87 zemalja, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.


Odluka administracije zahtijevala bi od država da prijave svoje brojeve slučajeva i osiguraju bolju koordinaciju u saveznom odgovoru. Ali kritičari tvrde da to neće riješiti postojeće izazove, uključujući nedostatak vakcina protiv majmunskih boginja, rekli su izvori za Vašington post.


Predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je u utorak imenovao Roberta Fentona iz FEMA (Federalna agencija za vanredne situacije) za nacionalnog koordinatora za reagovanje na majmunske boginje u Bijeloj kući i dr Demetre Daskalakis za Fentonovog zamjenika. Par će raditi sa lokalnim i državnim zvaničnicima kako bi "pravično" povećali dostupnost testiranja, liječenja i vakcinacije protiv majmunskih boginja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.